Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Левицька Т.В. повідомила ВРП про втручання в її професійну діяльність

09 липня 2018, 17:07

У повідомленні зазначено, що 14 червня 2018 року судді Шевченківського районного суду міста Києва Левицькій Тамарі Василівні надійшло клопотання керівника громадської організації «Ініціативи майбутнього» про намір бути присутнім під час судових засідань із розгляду клопотань, заяв, скарг тощо групи компаній «АІС» у межах кримінального провадження та здійснювати їх відеозапис.

26 червня 2018 року, чоловікові судді зателефонувала невідома особа, яка представилася співробітником Служби безпеки України, з вимогою з’явитися до Служби безпеки України, «щоб поспілкуватися відносно Левицької Т.В.». Окрім того, як зазначає суддя, вказана особа надіслала йому на мобільний додаток Viber скаргу за підписом представника громадської організації «Ініціативи майбутнього», нібито адресовану Національному антикорупційному бюро України та голові Шевченківського районного суду міста Києва Савицькому О.А., у якій було зазначено про рух коштів на рахунку зарплатної картки судді Левицької Т.В. з призначенням усіх платежів, чим, на її думку, розкрито банківську таємницю.

Проте, за інформацією судді, вказана скарга на ім’я голови Шевченківського районного суду міста Києва не надходила.

Також суддя повідомляє, що невідома особа декілька разів проводила відеофіксацію судових засідань без дозволу, не реагувала на зауваження та переслідувала суддю від залу судового засідання до ліфта, продовжуючи здійснювати відеозйомку.

Зокрема, під час судового засідання 27 червня 2018 року на запитання головуючого про мету відеозйомки вказана особа зазначила, що його цікавить діяльність судді Левицької Т.В., а не кримінальне провадження.

За словами судді, того дня її чоловікові повторно зателефонувала невідома особа, яка представилася співробітником Служби безпеки України, зазначивши що йому необхідно з’явитися до Служби безпеки України.

  При цьому на мобільний додаток Viber чоловіку судді надійшов платіжний документ, що нібито був надісланий від імені судді Левицької Т.В. на адресу товариства, з яким, як зазначила вказана особа, судиться громадська організація «Ініціативи майбутнього».

Суддя вказує, що при перевірці вказаного платіжного документа через систему інтернет-банкінгу «Приват24» виявлено, що 26 червня 2018 року з банківської платіжної картки судді Левицької Т.В. дійсно було перераховано 2 тисячі гривень за оренду приміщення, проте, за її словами, ні вона, ні її чоловік вказану операцію не проводили. Таким чином, суддя Левицька Т.В. вважає, що вказані кошти з її банківської картки було викрадено.

Цього дня, як вказує суддя, вона викликала працівників Шевченківського управління поліції ГУ НП в місті Києві та подала заяву про втручання в її діяльність як судді з метою перешкоджанню виконанню нею службових обов’язків і винесення неправосудного рішення. За вказаним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 376 Кримінального кодексу України.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Левицька Т.В. вважає, що зазначені дії загрожують незалежності судової влади, є втручанням в її професійну діяльність та просить вжити передбачених законодавством України заходів реагування.  

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України