Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постанова Верховного Суду щодо визнання недійсним договору поруки, поданого в межах провадження у справі про банкрутство

25 червня 2018, 17:03

Дослідження (огляд) господарськими судами оригіналів договорів є обов’язковою умовою повного, всебічного та об’єктивного розгляду позову про визнання їх недійсними.

Скасовуючи ухвалені у справі судові рішення про відмову в задоволенні позовної заяви Банку про визнання недійсним договору поруки, поданого в межах провадження у справі про банкрутство, Верховний Суд погодився з позицією скаржника про те, що господарський суд зобов’язаний витребувати оригінали для огляду доказів, які є предметом позову про визнання недійсним договору, в особи (учасника справи), яка подала копію зазначеного договору.

Відсутність факту дослідження (огляду) господарськими судами попередніх інстанцій оригіналу договору поруки є порушенням ст. 43 ГПК України в редакції до 15 грудня 2017 року, оскільки без вчинення зазначених дій, враховуючи предмет позову, господарський суд не може повно, всебічно та об’єктивно розглянути позов про визнання недійсним договору поруки.

Постанова Верховного Суду від 4 квітня 2018 року у справі № 912/2185/16 – http://reyestr.court.gov.ua/Review/73278123.

 

За повідомленням прес-служби суду