Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Миколаївської області задовільнив скаргу голови Петрівської сільської ради  

19 червня 2018, 16:32

Суддя Апеляційного суду Миколаївської області Крамаренко Т.В. розглянула апеляційну скаргу сільської голови Петрівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області Цинаковської С.М., на постанову Миколаївського районного суду Миколаївської області від 29 травня 2018 року, якою її  притягнуто до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачене ч.1 ст. 185-8 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 340 грн.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення, заступником керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 до Петрівської сільської голови Цинаковській С.М. було скеровано запит про надання інформації щодо кількості спортивно-дитячих майданчиків, розташованих на території очолюваного нею органу місцевого самоврядування, адреси їх місцезнаходження, відомостей щодо балансоутримувачів, балансової вартості із зазначенням інформації щодо обстеження та перевірки технічного стану конструктивних елементів дитячий майданчиків, їх ремонт, демонтаж впродовж 2016-2018 роках. Відповіддю від 5 березня 2018 року у наданні зазначеної інформації сільською головою Цинаковською С.М. відмовлено.

28 березня 2018 року заступником керівника Миколаївської місцевої прокуратури повторно на адресу Петрівської сільської голови Цинаковської С.М. скеровано запит про надання вищевказаної інформації. Проте, законну вимогу прокурора Цинаковська С.М. проігнорувала, про що свідчить її відповідь від 11 квітня 2018 року №129.

Постановою Миколаївського районного суду Миколаївської області від 29 травня 2018 року Цинаковську С.М. визнано винною у невиконанні законних вимог прокурора, а саме: у відмові прокурору в наданні зазначеної інформації, тобто у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185-8 КУпАП.

Не погодившись з постанову суду, Цинаковська С.М. подала апеляційну скаргу в якій просила її скасувати та закрити провадження у справі.

Заслухавши пояснення Цинаковської С.М., думку прокурора, дослідивши матеріали справи, суддя  апеляційного суду дійшла висновку, що в матеріалах провадження про адміністративне правопорушення відсутня будь-яка інформація про проведення Миколаївською місцевою прокуратурою №1 будь-якої перевірки із зазначених у запитах вимог чи представницьких його функцій в суді.

Прокурор в своїх запитах просив надати інформацію та копії відповідних документів, не обґрунтувавши підстав такого звернення, а лише послався на загальні норми Закону України «Про прокуратуру», вказавши з метою встановлення наявності підстав для представництва інтересів держави в суді, що є припущенням і не відповідає виключному переліку повноважень вищевказаної норми закону.

В матеріалах справи також відсутні докази того, що захист законних інтересів держави не здійснює або неналежним чином здійснює суб’єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження або цей орган відсутній.

Отже, прокурор не в рамках вимог ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», витребував від сільського голови Петрівської сільської ради Цинаковської С.М. інформацію та документи щодо спортивно-дитячих майданчиків, розташованих на території, яка охоплюється юрисдикцією очолюваного останньою органу місцевого самоврядування.

Таким чином, законність вимог прокурора про надання йому інформації та копій документів, зазначених у запитах, не підтверджена матеріалами справи про адміністративне правопорушення.

За таких обставин, висновок суду першої інстанції є безпідставним.

Апеляційну скаргу голови сільради задоволено, а провадження у справі про адміністративне правопорушення на підставі п.1 ч.1 ст. 247 КУпАП закрито.

Постанова апеляційного суду є остаточною й оскарженню не підлягає.

За повідомленням прес-служби суду