Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду зустрілася з Президентом Європейської комісії з питань ефективності правосуддя РЄ

19 червня 2018, 11:39

15 червня 2018 року Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зустрілася з Президентом Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ) (далі – Європейська комісія) Георгом Ставою з метою обговорення питань, пов’язаних із реалізацією судової реформи в Україні.

Георг Става висловив зацікавленість питаннями, пов’язаними з реалізацією судової реформи в Україні, зокрема в контексті проведення конкурсу до Верховного Суду, кваліфікаційного оцінювання суддів та інших процедур добору суддів.

Валентина Данішевська наголосила, що під час конкурсу до ВС вперше було використано інноваційний підхід щодо оцінювання суддів. Учасникам доводилося проходити не лише тестування фахових знань, а й психологічну перевірку та доводити свою відповідність критеріям доброчесності. Крім того, кожен етап випробування, в тому числі й співбесіди, проводилися за участю громадськості та в режимі онлайн-трансляції. Схожий підхід почали використовувати й для наступних процедур добору суддів.

Президент Європейської комісії зауважив, що конкурс суддів до Верховного Суду не має аналогів у інших країнах. У ньому не лише поєднані різні системи добору суддів, а й деталізовано кожен етап. Такий підхід довів відкритість і прозорість перебігу процедури. Зважаючи на актуальність питання добору суддів в Україні, обмін досвідом у цій сфері є дуже важливим.

Учасники зустрічі приділили також увагу участі Громадської ради доброчесності  у процедурі добору суддів.

Голова ВС висловила впевненість, що аналіз вже проведених доборів суддів дасть змогу надалі вдосконалити цю процедуру, адже ретельний добір суддів сприятиме підвищенню якості судочинства в Україні загалом. Задля досягнення спільної мети Верховний Суд працює над забезпеченням єдності судової практики.

На завершення сторони висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Зустріч відбулася на прохання проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ з розвитку верховенства права в Україні (ПРАВО)», у рамках діяльності якого в м. Києві з місією перебуває Президент Європейської комісії Георг Става.

У заході також взяли участь міжнародний експерт (Нідерланди) Вілма Ван Бентхем, керівник зазначеного проекту ЄС Довидас Віткаускас, начальник відділу забезпечення діяльності Голови та заступника Голови Верховного Суду Ілля Черногоренко та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

 

За повідомленням прес-служби суду