Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулась до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактом погроз насильством стосовно суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду

18 червня 2018, 09:05

До Вищої ради правосуддя надійшло надіслане головою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Коршуном Анатолієм Олександровичем повідомлення суддів цього суду Чабаненко Світлани Володимирівни, Прокопчук Тамари Степанівни, Шлай Ангеліни Вікторівни про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні суддів зазначено, що 14 липня 2017 року з 10:16 до 13:32 у відкритому судовому засіданні здійснювався розгляд апеляційної скарги Дніпропетровської міської ради на ухвалу Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову. Після проголошення судового рішення головуючим суддею та закриття судового засідання учасники судового процесу, зокрема представник позивача – громадської організації «Самозахист підприємців» Боровинський В.В., треті особи, які не заявляли самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – Дашко І.В., Усенко С.М., Ніколайчук В.С., Манаєнков О.С., Мазур С.В., Ігнатенко П.І., Охотник А.М., Сотнійчук В.М., Мартинюк А.В., Мірошниченко В.В. у присутності інших учасників процесу – представників Дніпропетровської міської ради Дикої Н.В., КП «Управління з організації контролю благоустрою та розміщення реклами» Дніпропетровської міської ради Чохи К.О., а також секретаря судового засідання Горшкова В.В., судового розпорядника Осіян І.В. на адресу колегії суддів викрикували образливі висловлювання, нецензурну лайку. Погрозу щодо позбавлення життя суддів та їхніх близьких родичів, а також попередження про настання негативних наслідків для їхнього здоров’я найближчим часом сприйнято суддями як погрозу насильством.

Вказані дії, на думку суддів, є тиском на суд та втручанням у діяльність суду під час розгляду конкретної судової справи. З аналогічним повідомленням судді звернулись до Генерального прокурора України.

На запит члена Вищої ради правосуддя Комкова В.К. до Генерального прокурора України отримано відповідь заступника прокурора Дніпропетровської області від 12 квітня 2018 року про те, що 4 вересня 2017 року Амур-Нижньодніпровським відділенням поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області за зверненням голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Коршуна А.О. від 17 липня 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відповідні відомості та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017040630002224 за частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України за фактом погрози насильством щодо судді у зв’язку з його діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя. Нагляд за додержанням законів під час розслідування у формі процесуального керівництва забезпечується Дніпропетровською місцевою прокуратурою № 1.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017040630002224 за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України за фактом погроз насильством стосовно суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Чабаненко Світлани Володимирівни, Прокопчук Тамари Степанівни, Шлай Ангеліни Вікторівни у зв’язку з їхньою діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя.

 

Прес-центр судової влади України