Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Львівської області відвідав Голова Ради суддів України

15 червня 2018, 11:31

«…. Щодня ми думаємо про те, як налагодити роботу в самій Раді суддів і в спілкуванні з суддями для того щоб почути суддів, зрозуміти що їх болить, за що вони переживають, і що ми, як один з вищих органів суддівського самоврядування можемо зробити…» - сказав Олег Ткачук, Голова Ради суддів України, суддям та працівникам апарату суду завітавши до Апеляційного суду Львівської області напередодні проведення в місті Львові чергового засідання Ради суддів.

У своїй промові Олег Ткачук зазначив, Закон визначає, що саме суддівське самоврядування здатне гарантувати незалежність суддів і контролювати діяльність суду всередині колективу, обираючи голів судів, здійснюючи контроль за апаратом суду. Лише виключно судді здійснюють правосуддя відповідно до Закону.

Рада суддів робить все, щоб суддівські колективи зрозуміли ті можливості, які надані суддівському самоврядуванню. Є системні питання, які повинні бути вирішені. Забезпечення належних умов для роботи суддів і судів - це гарантія і внутрішньої незалежності, і дуже багато у вирішенні цього питання залежить від самих суддів.

З початком роботи Ради суддів України нового скликання визначила для себе завдання і напрямки, у яких має працювати. Найперше - це розробка заходів із забезпечення незалежності суддів, виконання цих заходів спільно з Вищою радою правосуддя, контроль за організацією діяльності судів, врегулювання, у межах закону, конфлікту інтересів, який інколи виникає у суддівському середовищі, робота над заходами, які стосуються попередження корупції у суддівських колективах і таке інше. Разом з тим, Рада суддів зважає на те, що у суді крім суддів працюють і працівники апарату, від діяльності яких також значною мірою залежить авторитет правосуддя як такого. Тому рада почала працювати над розробкою загальних, універсальних підходів до організації роботи  суддів та апарату суду, зокрема прийнято нове Положення про помічника судді, а також розроблено Методику застосування системи оцінювання роботи суду (СОРС) з метою отримання інформації про поточну ситуацію роботи судів та визначення потреб органів системи правосуддя.

На завершення зустрічі Олег Ткачук зазначив, що Рада суддів України вважає за необхідне більш широку співпрацю з органами суддівського самоврядування місцевих, апеляційних та касаційних судів. Це дасть можливість врахування думки кожного судді у діяльності органів суддівського самоврядування, що є запорукою незалежності суддів та сприятиме належній організації роботи судової системи. 

 

За повідомленням прес-служби суду