Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС став першим суддею, який взяв участь у зустрічі з питань моніторингу судових процесів

15 червня 2018, 10:33

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Аркадій Бущенко взяв участь у щорічній зустрічі з питань моніторингу судових процесів, яка відбулася 14 червня 2018 року.

Аркадій Бущенко зазначив, що судді розуміють необхідність і важливість проведення моніторингу в Україні. Це позитивно впливає на їхню роботу та сприяє зменшенню кількості помилок під час процесу. Отже, менша кількість справ потребує перегляду в порядку касації через недотримання процесуальних норм.

Важливим фактором є фаховість моніторів, адже лише кваліфіковані спеціалісти можуть професійно та адекватно сприймати все, що відбувається у судовому засіданні, та, відповідно, надавати якісний коментар і реальну оцінку подій. Також експерти мають розуміти, що інколи через наявність певних аспектів процес має бути закритим задля забезпечення нерозголошення інформації.

Крім того, проведення моніторингу судових процесів впливає не лише на поведінку суддів, а й на якість адміністрування судів та співпрацю між органами судової влади і спостерігачами. Як результат – підвищується рівень прозорості судової діяльності.

Учасники заходу обговорили аналогічний досвід проведення моніторингу судових процесів у Киргизькій Республіці та Молдові, а також зауважили, що Аркадій Бущенко – перший суддя, який бере участь у подібному заході та надає оцінку проведення моніторингу з точки зору судді.

Організатори зустрічі зазначили, що звіт моніторингу судових процесів найближчим часом буде опубліковано й усі зацікавлені особи зможуть з ним ознайомитися.

Захід організований Бюро демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Уряду Канади.

 

За повідомленням прес-служби суду