Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Ми маємо створити платформу, яка об’єднає спеціалістів для розв’язання проблем щодо ювенальної юстиції» – суддя ККС ВС  

08 червня 2018, 17:03

7 червня 2018 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Лев Кишакевич взяв участь у роботі науково-практичного круглого столу «Юстиція, дружня до дитини в Україні: сьогодення, перспективи, міжнародний досвід».

Суддя ККС ВС привітав учасників заходу та наголосив на актуальності теми щодо ювенальної юстиції в Україні. За кілька останніх років у судовій системі України відбулося суттєве зрушення в частині здійснення кримінального судочинства стосовно неповнолітніх, однак спеціалістам все ще потрібно працювати в цьому напрямі.

«Одне з головних завдань на сьогодні – створення єдиної платформи, яка об’єднає спеціалістів для розв’язання проблем ювенальної юстиції. Важливим є не лише поєднання системи захисту дітей та системи правосуддя, а й подальша їх інтеграція у суспільство.  Необхідна також зміна психології всіх учасників юстиції», – заявив Лев Кишакевич.

Суддя повідомив і про діяльність у Верховному Суді робочої групи щодо розгляду кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх. До її складу увійшли заступник голови ККС ВС Валентина Щепоткіна, суддя ККС ВС Лев Кишакевич та начальник відділу розгляду звернень та надання публічної інформації ККС ВС Тетяна Слуцька. Основним досягненням робочої групи можна вважати розробку методичних рекомендацій, на основі яких ґрунтуються досудові доповіді щодо неповнолітніх. Крім того, вдалося вплинути на ставлення суддів нижчих інстанцій до розгляду кримінальних справ стосовно неповнолітніх. Нерідко вони не зважали на вік учасників судового процесу, тож не вирізняли неповнолітніх під час здійснення судочинства. Це могло створити психологічний дискомфорт для дитини. Рекомендації ж, надані робочою групою, допомагають виокремити чинники, які роблять кримінальне провадження дружнім до дитини, а також обрати заходи впливу, серед яких тримання під вартою є останнім.

«Верховний Суд вважає проблему стосовно ювенальної юстиції дуже актуальною, а тому працює над її вирішенням. У суді також прагнуть до забезпечення єдності судової практики у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх», – зауважив Лев Кишакевич.

Метою заходу стало ознайомлення з сучасним станом застосування ювенальних практик у правових системах країн Західної Європи, рекомендаціями останніх міжнародних форумів з ювенальної юстиції та існуючими практиками захисту прав дитини у конфлікті із законом; обговорення здобутків і перспектив запровадження системи правосуддя щодо дітей в Україні та результатів аналітичного дослідження діючої системи захисту дітей у конфлікті із законом; узагальнення результатів роботи Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Міністерства юстиції України; обмін думками щодо ключових проблем та пошуки шляхів вдосконалення пробації, відновного правосуддя і процедур, дружніх до дитини (ювенальна превенція, досудове слідство, судовий розгляд) у форматі роботи в секціях.

Участь у заході взяли представники Посольства Королівства Нідерланди, Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей», Міністерства юстиції України, інституту Національної академії прокуратури України, Національної поліції України та громадських організацій.

Довідково. Захід проводиться в рамках реалізації міжнародного проекту «Зміцнення системи захисту дітей у відношенні до дітей у конфлікті із законом в Україні», ініційованого Нідерландською секцією організації «Міжнародний захист дітей» у співпраці з Всеукраїнською фундацією «Захист прав дітей» за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди (програма МАТРА), 2017–2021 роки. Проект спрямований на підготовку стратегічних документів для становлення системи ювенальної юстиції в Україні, проведення комплексних аналітичних досліджень, запровадження кращих практик в діяльність ключових стейкголдерів, вивчення відповідного міжнародного досвіду (навчальні візити до Нідерландів, Грузії, Албанії), підготовку спеціалістів та проведення фахових тренінгів.

За повідомленням прес-служби суду