Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Костопільський районний суд Рівненської області відвідали школярі  

08 червня 2018, 14:25

З метою підвищення правової культури серед молоді  та в межах проходження заходу «День відкритих дверей» Костопільський районний суд Рівненської області приймав гостей – учнів 5-х класів Костопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

32-а школярі та троє вчителів: трудового навчання Віктор Прищепа, фізики Єлизавета Таргоній, української мови Адамова Ярослава відвідали захід.

Зустрічала гостей прес-секретар суду Ірина Шулім, яка ознайомила присутніх із правилами поведінки в суді.

Захід проходив у залі судових засідань № 2. Для проведення «Дня відкритих дверей» був запрошений суддя у відставці, екс-голова Костопільського районного суду Вячеслав Таргоній, який у доступній для дітей формі розповів учням про роль суду у житті суспільства.  Повідомив, що суд не є каральним органом, суд потрібен для відновлення справедливості, встановлення вини особи у вчиненні нею правопорушення, а у разі встановлення вини – призначення їй покарання, необхідного для її виправлення.

Одним із питань, які цікавили дітей  - відповідальність неповнолітніх. Вячеслав Таргоній розповів про вік, з якого настає кримінальна відповідальність, види покарань які до них застосовуються. Зачитав вирок суду, щодо притягнення до кримінальної відповідальності неповнолітнього.

Згодом, до проведення заходу «Дня відкритих дверей» приєднався голова Костопільського районного суду Олександр Цвіркун. Діти були вражені, суддя одягнений у мантію з нагрудним знаком. І тут посипались запитання… Голова суду розповів про вчинення правопорушень у стані необхідної оборони, перевищення меж необхідної оборони, підстави звільнення від кримінальної відповідальності, та застеріг уникати конфліктів. Звернув увагу на тривалість розгляду судових проваджень та їх фіксацію технічними засобами (проведення звукозапису), якими облаштовані всі зали судових засідань.  Повідомив, що суддя під час розгляду справ має бути толерантним та стресостійким, не допускати проявів неповаги не дивлячись на обставини, які його оточують.  

Наприкінці зустрічі Олександр Цвіркун застеріг учнів під час канікул дотримуватись правил дорожнього руху, оскільки, по Рівненській області зафіксовано багато фактів дорожньо-транспортних пригод  саме за участю неповнолітніх.

На завершенні заходу побажав їм гарного відпочинку під час  літніх канікул, слухатись батьків та вчителів, не порушувати правил дорожнього руху і з новими силами приступити 1 вересня до навчального року.

 

За повідомленням прес-служби суду