Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Вищої ради правосуддя та Програми USAID «Нове правосуддя» обговорили наступні кроки щодо запровадження пілотного проекту з онлайн-вирішення спорів

07 червня 2018, 13:09

6 червня 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч представників ВРП із представниками Програми USAID «Нове правосуддя», присвячена обговоренню потенційних кроків щодо запровадження пілотного проекту з онлайн-вирішення спорів на базі окремих судів в Україні.

Участь у зустрічі взяли керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон, юридичний радник Програми Ольга Ніколаєва та перекладач Програми Ірина Черненко, від Вищої ради правосуддя – члени ВРП Тетяна Малашенкова, Наталя Волковицька, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар, керівник служби інспекторів ВРП Володимир Куценко, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко і завідувач відділу оприлюднення та аналізу публічної інформації управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Лариса Бардаченко.

Керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон на початку зустрічі зазначив про активну співпрацю Вищої ради правосуддя та Проекту, яка швидко просувається у багатьох напрямах. Зокрема, нині триває робота із запровадження пілотного проекту з онлайн-вирішення спорів.

«Онлайн-вирішення спорів – революційний напрям, який може багато чого змінити. Це можливість вивести із судової системи незначні справи, що дасть змогу суддям зосередитися на більш важливих і серйозних справах, а також пришвидшити розгляд незначних справ, що, у свою чергу, підвищить рівень задоволення громадян роботою судової системи. Крім того, це зменшить витрати судової системи на розгляд цих справ», – наголосив Девід Вон.

Юридичний радник програми Ольга Ніколаєва здійснила огляд звіту про оцінювання потенційних ініціатив щодо вирішення спорів у режимі онлайн в Україні, підготовлений Шеннон Солтер, Головою Суду з вирішення цивільних спорів Британської Колумбії.

Нагадаємо, що в період з 22 по 26 січня 2018 року експерт Програми USAID «Нове правосуддя» Шеннон Солтер перебувала в Україні та провела низку зустрічей із представниками органів судової влади та суддями в Києві, Одесі та Харкові, зокрема і у Вищій раді правосуддя.

Шеннон Солтер очолює суд з вирішення цивільних спорів у Ванкувері, Британська Колумбія (Канада), який є одним із перших у світі онлайн-судом, що займається вирішенням спорів членів кондомініумів та дрібних спорів.

Ольга Ніколаєва зазначила, що Шеннон Солтер мала, насамперед, оцінити, наскільки можливе запровадження проекту з вирішення спорів у режимі онлайн в Україні. Експерт оцінювала суди за декількома критеріями, враховуючи досвід свого суду та кількох судів у світі, та дійшла висновку, що українські суди мають потенціал – ресурси, лідерство, культуру, зацікавленість в застосуванні нових технологій.

Член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова зазначила, що цілком погоджується із пропозицією Шеннон Солтер щодо запровадження за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» пілотного проекту на базі Київського районного суду міста Одеси.

Крім того, вона поінформувала, що рішенням ВРП від 10 травня 2018 року № 1370-1/0/15-18 утворено Постійну комісію Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Прийняттям вказаного рішення Вища рада правосуддя взяла на себе відповідальну роль координації в цьому процесі.  

«Постійна Комісія може бути майданчиком і для пілотного проекту онлайн-суду як окремого модуля Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи»,– зазначила Тетяна Малашенкова.

Водночас член ВРП Наталя Волковицька зазначила про важливість залучення до команди, яка працюватиме над запровадженням онлайн-вирішення спорів, суддів-практиків, які розглядають відповідні справи у судах першої інстанції і знають особливості застосування процесуального законодавства.

Керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар констатував, що справи щодо порушення правил дорожнього руху – той майданчик, на якому можна напрацювати правила розгляду справ онлайн.

Керівник служби інспекторів ВРП Володимир Куценко зауважив, що в пілотному проекті має бути збалансовано три основні моменти – діловодство, програмне забезпечення і процесуальні норми.

Представники Вищої ради правосуддя підтримали пропозицію Шеннон Солтер щодо створення дорадчої комісії, до складу якої ввійдуть судді, фахівці у сфері комп’ютерних технологій, представники Проекту та Вищої ради правосуддя.

Таким чином, учасники зустрічі обговорили результати звіту про оцінювання потенційних ініціатив щодо вирішення спорів у режимі онлайн в Україні та визначили «дорожню карту» щодо запровадження в Україні пілотного проекту вирішення судових спорів онлайн.

Переглянути фотоальбом

 Прес-центр судової влади України