Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством  

07 червня 2018, 12:51

6–7 червня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проводить апробацію тренінгу “Особливості  розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”.   

            Вітальними  словами тренінг розпочали начальник відділу міжнародного співробітництва Національної школи суддів України Тетяна Пустовойтова та віце-президентка громадської організації “Ла Страда–Україна” Катерина Черепаха. У співпраці із цією організацією було розроблено навчальний курс “Особливості  розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”.

Перед суддями виступила Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, яка є одним з ініціаторів розробки цього курсу. Катерина Левченкорозповіла учасникам тренінгу про державну політику в питаннях гендерної рівності.

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Вільгушинський (модератор) у своєму виступі представив суддів-тренерів та фасилітаторів тренінгу та розповів про зміст і мету курсу, направлену на розвиток у суддів практичних навиків для вирішення проблемних ситуацій, які виникають під час розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством.

             

Під час тренінгу тренери – суддя Вищого спецiалiзованого суду України з розгляду цивiльних і кримiнальних справ Людмила Шибко та суддя Деснянського районного суду міста Києва Лариса Бабайлова поінформують про масштаби і вплив домашнього насильства на постраждалих, дітей та суспільство, залучать суддів до виконання практичних вправ через розгляд ситуативних завдань. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивiльних і кримiнальних справ  Жанна Єленіназосередить увагу на міжнародних стандартах протидії домашньому насильству та огляді практики Європейського суду з прав людини,  Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок стосовно рішень, пов’язаних із домашнім насильством, а також проведе загальний огляд змін до законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Суддя Буського районного суду Львівської області Ганна Шендрікова (член групи розробників курсу) розгляне з колегами  Закон України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та обмежувальні приписи як заходи реагування на вчинення домашнього насильства, а після перегляду відео “Територія каяття” проведе пленарне обговорення.  Михайло Вільгушинський розгляне питання щодо встановлення кримінальної відповідальності за вчинення домашнього та ґендерно зумовленого насильства, а також розповість про особливості кримінального провадження в зазначеній категорії справ. Важливим буде виступ модератора щодо особливостей процедури судового розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством. На завершення тренінгу судді виконають практичні завдання з написання судового рішення за  фабулами справ.  

         У ході тренінгу суддя Голосіївського районного суду міста Києва Катерина Плахотнюк (член групи розробників навчального курсу) буде експертом у обговореннях виконання цілої низки практичних завдань та поділиться зі слухачами власним досвідом розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством.

            Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

 

За повідомленням прес-служби НШСУ