Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Питання незалежності є ключовим для усього правосуддя», – голова КАС ВС Михайло Смокович 

07 червня 2018, 11:22

Про це Михайло Смокович говорив у доповіді на конференції «Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки», яка відбулася 1 червня 2018 року в м. Києві.

За його словами, зміни до Конституції України від 2 червня 2016 року, Закон України «Про судоустрій і статус суддів», оновлена процедура добору на посади суддів, усунення політичних інституцій з цього процесу свідчать про те, що в Україні все зроблено для того, щоб судова влада була незалежною.

«Все інше залежить від нас. Суспільству не достатньо, щоб суд просто виніс судове рішення. Потрібно, щоб суспільство сприйняло це рішення як справедливе, а тому суд повинен доступно донести це справедливе рішення суспільству. Тільки тоді буде довіра», – зазначив доповідач.

Крім цього, голова КАС ВС зауважив про співвідношення підзвітності та незалежності судової влади. На його думку, з одного боку, необхідно втілювати в життя конституційні принципи незалежності, а з другого – забезпечити таке підґрунтя, щоб незалежність не перетворилася на безвідповідальність. Михайло Смокович висловив переконання в необхідності суддів демонструвати результати своєї діяльності, керуючись принципами прозорості, відкритості та гласності.

За повідомленням прес-служби суду