Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді верховних судів держав ЄС обмінялися досвідом із суддями ККС ВС з питань касаційного розгляду 

07 червня 2018, 11:10

30 травня 1 червня 2018 року німецькі та латвійські експерти провели семінар для суддів та помічників суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду на тему «Питання касаційного розгляду: досвід країн Європи».

Суддя Верховного суду Федеративної Республіки Німеччина (колегія з розгляду кримінальних справ) професор Хенінг Радке та суддя департаменту з розгляду кримінальних справ Верховного суду Латвійської Республіки Аія Бранта обмінялися досвідом з вирішення проблемних питань касаційного провадження, а саме: порядку подання та підстав розгляду касаційної скарги; меж касаційного розгляду; належного застосування чинного законодавства; структури та форми судових рішень; колегіального прийняття рішень; достовірності, актуальності та допустимості доказів; інституту угоди, зокрема укладення угоди з обвинуваченим; конфіскації, спеціальної конфіскації, конфіскації без винесення обвинувального вироку, конфіскації майна третіх осіб тощо.

Під час семінару особливий інтерес в учасників викликали проблеми тлумачення принципу розумності строків у кримінальному процесі, а також питання розгляду справи в порядку письмового провадження. Експерти зазначили, що розгляд справи в порядку письмового провадження є сталою практикою у судах держав ЄС, а також у Європейському суді з прав людини.

Це був четвертий семінар, проведений в рамках проекту Twinning для суддів Верховного Суду. Наступним відбудеться семінар для суддів та помічників суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Довідково. Завдання проекту Twinning: посилення інституційної спроможності Верховного Суду шляхом формування єдиної судової практики під час здійснення правосуддя, правильного застосування чинного законодавства, а також забезпечення доступу до правосуддя та принципів верховенства права в Україні. Проект впроваджуватимуть протягом 24 місяців німецькі та латвійські установи: Німецький фонд міжнародного правового співробітництва (IRZ) та Міністерство юстиції Латвійської Республіки. Верховний Суд є основним бенефіціаром цього Проекту.

Twinning  інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав – членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальною рисою проектів Twinning є безпосередній обмін специфічним досвідом в окремій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС.

Проект Twinning фінансується Європейським Союзом.

За повідомленням прес-служби суду