Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ККС ВС Станіслав Кравченко провів зустріч із Спеціальним доповідачем Ради ООН з питань катувань Нільсом Мельзером  

05 червня 2018, 17:55

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, секретар Першої судової палати ККС ВС Василь Огурецький і суддя ККС ВС Олександр Ємець провели зустріч у Верховному Суді із делегацією Спеціального доповідача Ради ООН з прав людини з питань катувань та жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання Нільса Мельзера (далі – Спецдоповідач з питань катувань).

Станіслав Кравченко ознайомив представників делегації з діяльністю судової системи України та її можливостями у вирішенні питань, пов’язаних із порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних прав (заборона катувань). Крім того, суддя звернув увагу гостей на складність здійснення правосуддя через вимушене припинення роботи судів на тимчасово окупованій території України.

Голова Касаційного кримінального суду наголосив, що за останні роки до українського законодавства були внесені численні зміни задля підвищення його ефективності в умовах бойових дій на сході України.

Учасники зустрічі ознайомили делегацію Спецдоповідача з питань катувань зі статистичними даними щодо кількості засуджених за катування та жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження і покарання. Під час зустрічі також проаналізували судову практику щодо виплати компенсації за згаданими вище статтями та обговорили питання стосовно притягнення до відповідальності та застосування заходів медичного характеру до осіб з психічними розладами.

Сторони обмінялися думками про випадки порушень прав на свободу від катувань з боку збройних сил, правоохоронних органів і збройних формувань у контексті конфлікту на сході України; законодавчу базу та заходи щодо запобігання катуванням та інших видів неналежного поводження, а також розслідування таких випадків; умови тримання та особливостей попереднього ув’язнення. Було розглянуто й питання, що стосуються ювенальної юстиції (зокрема умови тримання під вартою неповнолітніх) та застосування сили поліцією, збройними силами та іншими правоохоронними органами.

У зустрічі також взяли участь незалежний судово-медичний експерт Йорген Томсен, співробітник Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) з питань безпеки Леонардо Кунья, співробітниці УВКПЛ Алія Ель Хатіб і Крістель Абі Хабіб, співробітник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Сергій Курносенко, начальник правового управління (III) департаменту аналітичної та правової роботи ВС Юрій Хім’як та в.о. начальника відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Оксана Гунько.

За повідомленням прес-служби суду