Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ковпаківським районним судом м. Суми надано коментар щодо вироку за фактом побиття журналіста 

04 червня 2018, 10:31

Відомо, що життя та здоров’я людини, її недоторканність та безпека є найвищою соціальною цінністю. Тож будь-які злочини проти найцінніших людських благ є найнебезпечнішими. А злочин проти журналіста - ще й головна загроза свободі слова в Україні.
У квітні 2014 р. було нанесено тілесні ушкодження головному редактору газети «Панорама», ця подія набула певного резонансу в місті.
Кримінальне провадження за цим фактом надійшло до суду 20 серпня 2015 р., а 08 травня 2018 р. було оголошено виправдувальний вирок.
Нещодавно до прес-служби Ковпаківського районного суду м. Суми  звернувся відомий кінорежисер, член спілки кінематографів України, кореспондент радіо «Свобода» Валерій Балаян з проханням прокоментувати вирок.
Розуміючи, що пересічному громадянину іноді складно зрозуміти юридичні терміни, специфічні вислови, викладені у процесуальному документі, суддя-спікер Владислав Костенко намагався доступно пояснити, чому саме таке рішення прийнято судом.
Слід зазначити, що в обвинувальному акті жодним словом не вказується, що потерпілий є журналістом і злочин проти нього вчинено з мотивів його професійної діяльності. Органами досудового слідства злочин кваліфіковано як хуліганство, нанесення тілесних ушкоджень.
Розглядаючи кримінальне провадження, суд приймає рішення на підставі наданих доказів. Своє власне розслідування суд не проводить, лише оцінює ті докази, які надано сторонами обвинувачення та захисту.
Прямих доказів на підтвердження вини обвинуваченого в матеріалах справи немає. Дійсно, доведено, що тілесні ушкодження потерпілому було нанесено, але немає жодного доказу на підтвердження вини саме тієї особи, яка обвинувачувалась.
Ймовірно, вирок буде оскаржено до апеляційного суду.

За повідомленням прес-служби суду