Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч суддів Конституційного Суду України з Головою Конституційного Суду Литовської Республіки

01 червня 2018, 14:01

28 травня у Конституційному Суді України відбулася зустріч суддів Конституційного Суду України Василя Лемака та Віктора Колісника з Головою Конституційного Суду Литовської Республіки Дейнюсом Жалімасом.

Співрозмовники обговорили питання практики розгляду конституційних скарг, аргументацію рішень конституційних судів України та Литви, використання практики Європейський суду з прав людини та органів конституційного контролю зарубіжних країн.

Суддя Конституційного Суду України Віктор Колісник зупинився на питанні тлумачення, та зазначив, що після внесення змін до Конституції Україні у 2016 році із повноважень органу конституційної юрисдикції в Україні було вилучено тлумачення законів, проте на практиці, додав він, у рамках конституційного провадження, це є необхідним. «Той хто застосовує закони, не може їх не тлумачити», – зазначив суддя.

Суддя Конституційного Суду України Василь Лемак акцентував увагу гостя на останніх рішеннях Конституційного Суду України, зокрема на рішенні щодо закону про референдум. При цьому, ним було відзначено поступове формування доктрини розуміння Судом «порушення конституційної процедури» як підстави для визнання акта неконституційним. На його думку, умови збройної агресії Російської Федерації та окупації частини території України, відповідні цілі органів державної влади щодо протидії агресії та деокупації території, створюють правовий контекст, який Суд повинен враховувати в оцінці конституційності тих чи інших актів у сфері оборони та національної безпеки.

Голова Конституційного Суду Литовської Республіки Дейнюс Жалімас детально розповів про досвід Литви з питань люстрації, імпічменту, використання міжнародної судової практики тощо. Він акцентував увагу на важливості безперервної ротації суддів конституційних судів. «Не можна виводити країну з-під конституційного контролю, тобто паралізувати роботу судів шляхом непризначення суддів», – підкреслив Дейнюс Жалімас. Промовець поділився досвідом Литви з цього питання. Зокрема, він зазначив, що судді Конституційного Суду Литовської Республіки, у яких закінчилась каденція, продовжують працювати до призначення нових суддів.

Під час зустрічі сторони обговорили й інші актуальні питання конституційного судочинства.

 За повідомленням прес-служби суду