Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області залишив без змін рішення яким стягненно аліменти на утримання повнолітньої дочки, яка продовжує навчання та стягненно додаткови витрати на дитину

01 червня 2018, 12:04

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга С.К.В. на рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 22 червня 2016 року,  яким позовні вимоги С.В.В. задоволено частково, стягнуто з С.К.В. на користь  позивача додаткові витрати на дитину в розмірі 8676,00 грн., стягнуто щомісячно з С.К.В. на користь С.В.В. аліменти на утримання дочки у розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходів), починаючи з дня подачі позову, тобто з 26 лютого 2016 року і до досягнення С.К.К. двадцяти трьох років, стягнуто з С.К.В. на користь С.В.В. витрати на правову допомогу в сумі 1000,00 грн., стягнуто з С.К.В. на користь держави судовий збір в розмірі 551,20 грн.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду,  С.К.В. подав апеляційну скаргу, у якій просив рішення суду скасувати та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції в новому складі суду, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права.

Судом встановлено, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі, який був розірваний 31 травня 2006 року.

Відповідач С.К.В. приходиться рідним батьком С.К.К що  підтверджується свідоцтвом про народження.

С.к.к.  проживає разом з матір’ю С.В.В., та знаходиться на її утриманні.

Згідно наданого позивачем договору-контракту від 20 серпня 2013 року, С. к.к. є студентом навчального закладу Іллічівського морського коледжу ОНМУ.

Відповідно до положень ст.198 СК України, батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Згідно зі ст.199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

Враховуючи, що С.К.К. продовжує навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги з боку батька, суд правильно дійшов висновку, що позовні вимоги в цій частині є обґрунтованими, але підлягають задоволенню частково, оскільки відповідно до ч.1 ст.191 та ч.1 ст.79 Сімейного Кодексу України, аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову, отже стягувати аліменти з відповідача слід з дня, коли позивач звернулась до суду з відповідним позовом, а саме з 26 лютого 2016 року.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу С.К.В.. колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області постановила  апеляційну скаргу – залишити без задоволення, рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 22 червня 2016 року – залишити без змін.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером:  501/432/16-ц

 

За повідомленням прес-служби суду