Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд передових практик США у сфері судового адміністрування та електронного правосуддя презентують судді ВС

05 травня 2018, 11:24

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко та суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська відвідали Сполучені Штати Америки у складі делегацій за програмою «Відкритий світ» організації Американські Ради з міжнародної освіти. У ході візиту делегати перебували у містах Вашингтон (округ Колумбія), Бойсі (штат Айдахо) та Лонгв’ю (штат Техас) для ознайомлення з розвитком сучасних технологій автоматизації судочинства та передовими практиками у сфері судового адміністрування.

Олена Кібенко поділилася інформацією про особливості роботи Верховного суду США, в якому працює 9 суддів. Кількість остаточних рішень у справі, які приймають судді, може бути відносно невеликою. Однак щороку до ВС США надходить близько 9 тис. заяв про перегляд, які підлягають ретельному вивченню. Суд приймає рішення за «правилом чотирьох», тобто достатньо чотирьох голосів з дев’яти для того, щоб справу переглянув Суд. А одним із критеріїв є наявність конфліктуючих позицій у рішеннях судів нижчих інстанцій у справах, що мають загальнонаціональне значення.

На засіданні ВС США мають право бути присутніми як адвокати з відповідною ліцензією, так і особи, які можуть представляти свої інтереси самостійно, за умови отримання згоди Суду, зауважила Олена Кібенко. Судді збираються у нарадчій кімнаті для попереднього голосування по справі через кілька днів після слухань і тоді ухвалюють рішення. Вважається, якщо справа дійшла до ВС США, то вона має певне значення для правової спільноти, відповідно потрібен час для прийняття рішення. А наявність альтернативних рішень – окремих думок – допомагає розвитку права та може вплинути на прийняття законодавчим органом нового регулювання спірного правового питання.

На федеральному рівні для менеджменту справ, організації роботи суддів та офісу федеральні суди користуються спеціальною програмою, розробленою судовою адміністрацією. Така програма допомагає судді організувати роботу: отримати звіти про строки, призначити для роботи з певною справою відповідального працівника та відкрити доступ до необхідних файлів. Адвокати також можуть отримувати доступ для внесення даних по справі та знеособлення інформації, зазначила суддя Великої Палати ВС.

Олена Кібенко розповіла про досвід ефективного переходу від паперового документообігу на нову систему електронного управління справами, запроваджену Окружним федеральним судом штату Айдахо, який працює за різними адресами у трьох містах штату – Бойсі, Покателло та Курт-де-Лейн. Запорукою успіху електронного судочинства стали спільні навчання суддів, апарату суду та активна роль адвокатів у роботі з цією системою. Також був створений кол-центр із залученням досвідчених працівників суду для надання швидкої та кваліфікованої допомоги користувачам. Певне неприйняття нового серед суддів та персоналу суду вдалося подолати за допомогою добре налагодженого менеджменту та проведених тренінгів.

Для судів, які використовують лише електронний документообіг, надважливими є питання збереження даних та безперебійного підключення до мережі Інтернет, наголосила Олена Кібенко. Через електронний кабінет суддя, працівник суду, адвокат чи прокурор мають доступ до всіх справ, в яких беруть участь, і залежно від статусу кожен користувач має різні рівні доступу. Суддя має змогу заповнювати, переглядати робочий календар та синхронізувати його з особистим графіком судових засідань, відпусток, участі в зустрічах, конференціях тощо.

Програма, яку використовують в Окружному федеральному суді штату Айдахо упродовж 14 років, генерує статистичні звіти. Ці дані можуть бачити всі судді для порівняння показників, що забезпечує конкуренцію у позитивному сенсі. За допомогою програми сторонам автоматично надсилаються повідомлення про дати слухань, завантажуються всі протоколи та аудіофайли судових засідань, обробляється інформація, отримана через систему цифрової телефонії.

Розбудова електронного судочинства неможлива без запровадження електронного документообігу в прокуратурі та поліції, – про це представники української делегації говорили з прокурором округу Каньйон штату Айдахо Брайаном Тейлором. Для економії часу та ефективної роботи правоохоронні органи мають працювати в інтегрованому електронному просторі. Спілкувалися також на теми найму працівників, дисциплінарної відповідальності та запровадження прогресивних підходів у роботі. За словами прокурора, офіс є повністю електронним, а перехід на таку форму діловодства відбувся досить безболісно. Втім, транзитний період тривав близько п’яти років, але зрештою електронний документообіг дав змогу підвищити рівень ефективності роботи.

Під час візиту до Суду округу Ада штату Айдахо Олена Кібенко звернула увагу на цікавий факт – застосування технологій енергозбереження в офісах та використання термальної води для опалення приміщення, що й було відзначено численними нагородами.

Суддя КГС ВС Ганна Вронська у складі делегації взяла участь у зустрічі в офісі сенатора від штату Техас Теда Круза, під час якої розповіла про діяльність Верховного Суду та перебіг судової реформи в Україні. Американські колеги говорили про демократичні засади побудови держави, систему розподілу повноважень між судовою, законодавчою та виконавчою владою у США, процедуру обрання суддів Верховного суду США та гарантії незалежності американських суддів. Однак головним питанням зустрічі було запровадження електронного судочинства та покращення адміністрування судової системи.

Ганна Вронська упродовж тижня мала можливість ознайомитися з досвідом електронного врядування, запровадженого в державних установах штату Техас. Делегація відвідала місцевий, окружний і Верховний суд штату та поспілкувалася з суддями. Були також зустрічі у мерії міста Лонгв’ю, поліцейському відділку й адміністрації округу Грег. За останні декілька років саме у цьому окрузі розробили одну з найбільш прогресивних та захищених систем електронного врядування в Техасі, зазначила суддя КГС ВС.

Незвичною для України, наголосила Ганна Вронська, є традиція у деяких штатах, зокрема й у Техасі, проведення виборів на посади суддів включно з Верховним судом штату. Судді окружних судів обираються строком на 4 роки, Верховного суду – на 6 років. Така система вимагає від судді проведення своєї передвиборчої кампанії. Фактично судді на час виборчих перегонів стають політиками та виборюють голоси на свою підтримку. Перед суддями постає необхідність збору коштів на кампанію, які можуть жертвувати як представники громади, так і бізнесмени або адвокати, чиї справи в майбутньому може розглядати цей суддя. Як не дивно, факт отримання грошей для фінансування виборчої кампанії від сторони у справі автоматично не стає підставою для самовідводу судді. Тому що усталені етичні правила поведінки американських суддів не дають підстав для сумнівів в упередженості або незалежності суддів, які обійняли свої посади в результаті виборів.

Делегація суддів Верховного Суду у ході робочого візиту до США отримала корисну інформацію, дізналася про кращі практики у сфері судового адміністрування та електронного правосуддя, які можна запозичити, пристосувати до наших реалій та поступово запроваджувати в Україні.

За повідомленням прес-служби суду