Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КГС ВС захистив право акціонера на одержання інформації про діяльність товариства

04 травня 2018, 11:29

Предметом розгляду у справі № 910/6029/17 були вимоги акціонера про зобов’язання ПАТ надати для ознайомлення документи, пов’язані з діяльністю ПАТ, за наведеним акціонером переліком. 

Здійснивши аналіз положень статей 77, 78 Закону України «Про акціонерні товариства», ч. 1 розд. III Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 3 грудня 2013 року № 2826 (в редакціях, чинних на момент виникнення правовідносин) колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду дійшла висновку, що законодавством чітко встановлено обов’язок акціонерного товариства надавати акціонеру для ознайомлення визначену законом інформацію.

Законом України «Про акціонерні товариства», зазначеним Положенням та умовами статуту ПАТ передбачено надання акціонеру інформації та надання для ознайомлення документів за переліком, вказаним у позовній заяві та в поясненнях до неї. Вказані обставини є підставою для спонукання в судовому порядку до виконання ПАТ дій – надання відповідної інформації та оригіналів документів для ознайомлення.

 

За повідомленням прес-служби суду