Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Із зали суду»: Розмір боргу по кредитному договору залежить від того, як сторони врегулювали такі правовідносини

19 квітня 2018, 16:44

Рішенням Липоводолинського районного суду Сумської області від 12 січня 2018 року, залишеним без змін постановою Апеляційного суду Сумської області від 02 квітня 2018 року, позов ПАТ КБ «Приватбанк» про стягнення кредитної заборгованості з гр. К. задоволено частково.

Частково задовольняючи позов, місцевий суд, з мотивацією якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що відповідач, порушив умови кредитного договору щодо своєчасного та повного повернення коштів по тілу кредиту та процентами за користування останніми. Однак, відмовляючи у стягненні боргу по пені, комісії, штрафу та частково процентів у розмірі 30 % річних, суд першої інстанції виходив з недоведеності банком наявності у відповідача зобов’язань по їх сплаті. 

Із розглянутої справи можна зробити наступні практичні висновки:

  1. Витяги з Тарифів по обслуговуванню кредитної картки, Умови і правила надання банківських послуг ПАТ «Приватбанк», які передбачали сплату пені, комісії та штрафу, суди не розглядали в якості обов’язкових складових кредитного договору, оскільки вони не були підписані особисто позичальником і відповідно останній не брав не себе договірні зобов’язання по їх сплаті;
  2. При відсутності в кредитному договорі умов щодо розміру та періодичності сплати процентів за користування кредитними коштами, такий вид платежу визначається судами на рівні облікової ставки Національного банку України, як це врегульовано ст.1018 ч.1, ст.1054 ч.1 Цивільного кодексу України.

Отже, у разі укладання кредитних договорів потенційним позичальникам необхідно уважно вивчати положення запропонованих до укладення проектів документів,  вимагати надання розширених розрахунків щодо обсягу та періодичності проведення проплат по договору, самостійно проводити аналіз їх змісту або звертатися за порадами до кваліфікованих юристів з метою юридичного супроводу такої угоди та оцінці можливих ризиків й негативних наслідків після підписання таких угод.

Із повними текстами судових рішень усі бажаючі можуть ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером цивільної справи: 581/875/17, головуючий суддя – Кузьмінський О.В.

                                                     Інформацію підготував суддя-спікер Бутенко Д.В.