Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новотроїцький райсуд узагальнив практику застосування при призначенні покарання статті 75 Кримінального кодексу України  

11 квітня 2018, 10:20

У статті 75 КК України зазначається, якщо суд, крім випадків засудження за корупційний злочин, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців,обмеження волі, а також позбавлення волі, а також позбавлення волі на строк не більше п’яти років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

  Суд ухвалює звільнення засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.

    Тривалість іспитового строку та обов’язки, які покладаються на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, визначаються судом.

     Іспитовий строк при звільненні від відбування покарання з випробуванням встановлюється тривалістю від одного до трьох років, який може бути меншим за строк призначеного основного покарання, рівним йому або перевищувати визначений строк покарання.

     Тривалість іспитового строку залежить, зокрема, від виду основного покарання та його розміру. Якщо, іспитовий строк при засудженні до позбавлення волі з випробуванням має бути тривалішим, ніж при засудженні до виправних робіт з випробуванням.

      можливе за наявності умов:

  1. Призначене судом покарання має бути у виді :
  • виправних робіт;
  • службового обмеження для військовослужбовців;
  • обмеження волі;
  • позбавлення волі на строк не більше п’яти років;
  1. Особа вчинила злочини невеликої або середньої тяжкості, це може бути і тяжкий злочин, якщо за його вчинення суд призначає покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше п’яти років;
  2. Наявність позитивних даних щодо особи підсудного;
  3. Наявність певних обставин, які пом’якшують покарання, та інших обставин справи на користь підсудного;
  4. Суд має обумовлену впевненість, що підсудний протягом іспитового строку виконає покладені на нього обов’язки і не вчинить нового злочину і зможе виправити свою поведінку без відбування призначеного йому реального покарання.

    За наявності зазначених умов суд ухвалює звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.

        Відповідно до ст.76 КК України у разі звільнення від відбування покарання з випробуванням суд покладає на засудженого такі обов’язки:

  • періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

    Частиною 2 ст.76 КК України також  на осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, суд може покласти додатково обов’язки.

     Також, відповідно до ст.77 КК України у разі звільнення від відбування покарання з       випробуванням можуть бути призначені додаткові покарання у виді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.

     Протягом 2017 року до Новотроїцького районного суду Херсонської області надійшло 200 кримінальних проваджень, відносно 256 осіб, розглянуто 172 справи відносно 186 осіб.

     По 37 кримінальним справам відносно 42 осіб яким ухвалено вирок із застосуванням ст.75 КК України – звільнення від відбування покарання з випробуванням.

      Із розглянутих 37 кримінальних справ, відносно 5 осіб, щодо яких застосовано ст.75 КК України по 5 справам вироки районного суду були оскаржені прокуратурою Херсонської області  в апеляційній інстанції.

    Відносно 3 осіб по 3 справам апеляційна скарга прокуратури апеляційною інстанцією залишена без задоволення, вирок суду першої інстанції без змін. Вироки вступили в законну силу.

    Відносно 1 особи вирок суду першої інстанції апеляційним судом скасовано, кримінальне провадження закрито у зв’язку зі смертю обвинуваченого.

     Відносно 1 особи вирок суду першої інстанції в частині призначення покарання з випробуванням скасовано в зв’язку з тим, що судом не взято до уваги те, що обвинувачений раніше двічі притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочину проти власності, на шлях виправлення не став і знову вчинив новий злочин проти власності, та призначено покарання у виді позбавлення волі з відбуванням покарання у кримінально-виконавчій установі.

 

За повідомленням прес-служби суду