Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області відмовив особі, яка намагалась повернути, раніше продану квартиру

05 квітня 2018, 14:15

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга представника  відповідача на  рішення Приморського районного суду м. Одеси від 27 вересня 2017 року яким позовні вимоги задоволено, визнано К.А., особою, яка втратила право користування квартирою, що знаходиться в м. Одесі. В обґрунтування апеляційної скарги представник відповідача посилалась на те, що судом порушені норми матеріального та процесуального права.

Відповідно до матеріалів справи позивач є власником вказаної квартири, на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу. У квартирі яка знаходиться в м. Одесі зареєстрована відповідач К.А., що підтверджується довідкою від 22.06.2017 року (випискою з домової книги про склад сім’ї та реєстрацію), копія якої наявна в матеріалах справи. Чоловік відповідачки. здійснив відчуження спірної квартири, тобто правова підстава для користування квартирою відповідачем припинила існування.

Відмовляючи в задоволені апеляційної скарги,  колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області  виходила з того, що  поважних причин, які б могли бути підставою для збереження за відповідачем спірного жилого приміщення судом не встановлено.

Крім цього,  відповідно до висновків, що містяться в ухвалах Верховного Суду України, право члена сім’ї власника будинку (квартири) користуватися цим житлом існує лише за наявності у власника права приватної власності на це майно. Виникнення права членів сім’ї власника будинку на користування буди­нком та обсяг цих прав залежить від виникнення у власника будинку права власності на цей будинок, а, отже, припинення права власності на будинок припиняє право членів його сім’ї на користування цим будинком.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника  відповідача,  колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області постановила апеляційну скаргу  –  відхилити. Рішення Приморського районного суду м. Одеси від 27 вересня 2017 року – залишити без змін.

 Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 522/15074/17

 

 За повідомленням прес-служби суду