Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Липоводолинському райсуді Сумської області проведено "День відкритих дверей" для школярів

02 квітня 2018, 11:21

28 березня 2018 року Липоводолинський районний суд Сумської області відвідала комбінована група учнів загальноосвітніх шкіл Липоводолинського району, усього близько 20 учнів у супроводі вчителів історії та правознавства.

Наступного дня, 29 березня 2018 року, установу відвідали 23 учні 9-класники Липоводолинської спеціалізованої школи, які цього навчального року розпочали вивчати програмний курс «Правознавство».

Захід проводився по попередньо розробленому плану, який викликав неабияку цікавість в учнів. Спочатку суддя-спікер Бутенко Д.В. виступив із лекцією щодо умов і порядку судового захисту прав підлітків, останнім доведено до відома загальні правила поведінки в суді, умови та порядок допиту в суді неповнолітніх свідків, роз’яснено як надаються пояснення і показання неповнолітніми особами під час судових засідань, які процесуальні гарантії передбачені у процесуальному законодавстві для забезпечення права на захист у кримінальних провадженнях та у справах про адміністративні правопорушення. 

Також присутніх проінформовано про запровадженні в роботі місцевого суду інноваційні технології (зокрема, про роботу систем звукової фіксації судових засідань, проведення судових засідань в режимі відеоконференції (наглядно продемонстровано її функціонування в односторонньому режимі), про надсилання остаточних судових рішень електронною поштою сторонам по справах, надсилання учасникам судових розглядів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень тощо).

Окремо учнів ознайомлено із роботою офіційної веб-сторінки Липоводолинського районного суду Сумської області на порталі «Судова влада України»; відтворено відеоролики про діяльність суддів, їх помічників, секретарів судових засідань, керівника апарату та консультантів і секретарів суду, що дозволило протягом незначного часу фактично дистанційно й персонально познайомитись із кожним працівником суду та суддею.

Під час заходу з метою засвоєння прочитаної лекції учням вручалися розроблені судом інформаційні буклети-пам’ятки про сутність і механізми судового захисту прав неповнолітніх дітей.

Примітнім для цього заходу було налагодження спілкування судді-спікера Бутенка Д.В. із учнями під час надання відповідей на ряд питань правового характеру, які турбують молодь. На жаль, як з’ясувалося під час проведення цих заходів, професія юриста не користується популярністю серед учнів старшокласників, оскільки жоден з учнів не виявив бажання здобувати в майбутньому зазначену професію.

 

                                                              Інформацію підготував суддя-спікер Бутенко Д.В.