Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запроваджено нові засоби забезпечення стягнення аліментів шляхом притягнення боржників до виконання «суспільно корисних робіт»

02 квітня 2018, 10:39

  Згідно Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який набрав законної сили 06.02.2018 року, визначено новий спосіб притягнення до відповідальності осіб, у яких наявна заборгованість по сплаті аліментів у розмірі, більшому ніж такий, що підлягає сплаті за пів року.

  Нормативним актом визначено новий вид адміністративного стягнення для неплатника аліментів – «суспільно корисні роботи» (ст.31-1 КУпАП). На боржника може бути накладено обов’язок по виконанню суспільно корисних робіт тривалістю від 120 до 240 год. (ст. 183-1 КУпАП).

   Разом з цим, законодавцем передбачена низка обмежень. Відпрацювання зазначених робіт не повинно перевищувати 8 годин, а для неповнолітніх – 2 години на день. Згідно до ст.31-1 КУпАП суспільно корисні роботи не призначаються особам з інвалідністю І або ІІ групи, вагітним жінкам та чоловікам, старшим 60 років, жінкам від 55 років.

  На відміну від громадських, суспільно корисні роботи є оплатним видом адміністративного стягнення. Кошти, отримані боржником за виконання таких робіт, направляються на погашення боргу за аліментами (ст.325-1 КУпАП). У випадку ухилення особи від виконання суспільно корисних робіт, вони можуть бути замінені адміністративним арештом із розрахунку 15 годин невідпрацьованих суспільно корисних робіт на 1 добу арешту. Арешт не повинен перевищувати 15 діб.

   Також, Законом регламентовано тимчасове обмеження неплатників аліментів у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, праві користування пневматичною, вогнепальною мисливською зброєю,  у праві на полювання. Такі засоби впливу визначені у новій редакції ч.9 ст.71 закону «Про виконавче провадження». Наведені обтяження будуть діяти до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. Обмеження на керування автомобілем не може застосовуватися до осіб, які перебувають на строковій військовій службі або мобілізовані чи проходять службу в АТО, до осіб з інвалідністю чи таких, які піклуються  про інваліда, а також до осіб, у яких дане право пов’язане з основним джерелом доходу.

  Відповідно до ст.5 Закону «Про судовий збір» з 6 лютого 2018 року при подачі позовів про стягнення аліментів, оплати додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів особи звільняються від сплати судового збору.

   На даний час проблема несплати аліментів для України надзвичайно актуальна. Показник розлучень в нашій державі один з найбільших серед країн Європейського простору. Лише за 2017 рік до Бершадського районного суду Вінницької області надійшло 180 позовних заяв про розірвання шлюбу, 150 з яких було задоволено. Після припинення фактичних сімейних відносин у батьків постає питання стосовно утримання дітей.

  Сімейним кодексом України визначено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Також, батьки мають матеріально забезпечувати і повнолітніх дочку чи сина до 23 років, якщо останні потребують допомоги, або продовжують навчання. Але досить часто після розлучення один із батьків нехтує цими обов’язками. Тоді інший звертається з відповідною заявою до суду.

  Протягом 2017 року до Бершадського районного суду надійшло 165 позовів про стягнення аліментів, з яких 122 судом задоволено.

  Основною метою внесення змін у законодавство, яке стосується захисту прав та інтересів дітей, є в першу чергу підвищення рівня відповідальності платників аліментів і недопущення виникнення заборгованості.

 

Євген Даніленко, помічник судді Бершадського районного суду Вінницької області