Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Згурівському райсуді Київської області проведена спільна нарада із начальником районного сектору з питань пробації

28 березня 2018, 16:40

27 березня 2018 року у Згурівському районному  суді  Київської області відбулася спільна нарада суддів, помічників суддів, старшого секретаря суду та начальника Згурівського районного сектору з питань пробації Пісковець Л.С. з приводу проблемних питань, які виникають в ході виконання вироків у кримінальних справах, а також проблемних питань, які виникають під час розгляду ініціатив Згурівського районного сектору з питань пробації в порядку виконання вироків у кримінальних справах та постанов у справах про адміністративні правопорушення, виконання яких належить до компетенції Згурівського районного сектору з питань пробації.

У процесі наради були обговорені питання щодо переліку покарань у кримінальних справах та адміністративних стягнень у справах про адміністративні правопорушення щодо яких відповідно вироки та постанови належить направляти на виконання до органів з питань пробації, щодо обсягу повноважень органу з питань пробації під час їх виконання, а також ініціатив, з якими орган з питань пробації може звертатися до суду в ході виконання таких вироків та постанов.

Начальника ЗСзПП Пісковець Л.С. озвучила проблемні питання, які виникають у ході виконання вироків у кримінальних справах та постанов у справах про адміністративні правопорушення у зв’язку з відсутністю належного регулювання у чинному законодавстві та запропонувала шляхи вирішення цих проблем на рівні співпраці органу з питань пробації та суду. Учасники наради взяли до уваги вказані пропозиції з метою формування належної та позитивної практики у вирішенні аналогічних проблем у подальшому.

Також начальник Згурівського районного сектору з питань пробації повідомила про зміни щодо підстав звернення органу з питань пробації до суду з поданням про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання призначеного вироком суду.

Голова Згурівського районного суду Хижний Р.В. підняв питання про необхідність повідомлення суду у випадку звернення органу з питань пробації до прокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 389 КК України у випадку ухилення засудженим від відбування покарання не пов’язаного з позбавленням волі.

У зв’язку зі змінами законодавства, учасники наради обговорили окремі аспекти взаємодії суду та органу з питань пробації щодо виконання судових рішень та розгляду ініціатив органу з питань пробації у ході їх виконання.

Окремо обговорили питання щодо виконання покладених судом обов’язків на осіб, звільнених від відбування покарання відповідно до ст. 76 Кримінального кодексу України, зокрема, обов’язок виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою, покладений судом відповідно до п.4 ч.2 ст.76 КК України (набув чинності з 1 січня 2018 року). Начальник ЗСзПП Пісковець Л.С. повідомила, що наразі пробаційні програми перебувають в розробці, жодна пробаційна програма не затверджена та органи з питань пробації не мають змоги виконувати вироки у цій частині.

Також учасники наради докладніше зупинилися на порядку виконання покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю.

За підсумками наради учасники наради дійшли висновку, що в цілому взаємодія Згурівського районного суду та Згурівського районного сектору з питань пробації є продуктивною, окреслили аспекти взаємодії, які потребуються удосконалення.

 

За повідомленням прес-служби суду