Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Херсонської області відбувся майстер-клас із питань судового діловодства для майбутніх правників

26 березня 2018, 13:12

Загальновідомо, що запорукою успішного розвитку спільноти та процвітання держави  є наявність висококваліфікованих фахівців у всіх сферах суспільного та державного життя.

Тому, продовжуючи добру традицію проведення просвітницьких заходів серед школярів та молоді, маючи за мету  розширити кругозори студентів щодо функціонування судових установ та зацікавити майбутніх правників у професійній діяльності саме в судовій системі, 22 березня 2018 року Апеляційний суд Херсонської області радо вітав у гостях студентів 3 курсу правознавчого відділення Херсонського кооперативного економіко-правового коледжу.

Перш за все, захід був спрямований на поглиблення знань студентів зі спеціалізованих дисциплін, зокрема, судового документообігу, ознайомлення із роботою суду щодо прийому та обробки документів тощо. Крім того, можливість побачити зсередини роботу суддів та працівників апарату суду, побувати під час слухання справ колегією суддів безумовно сприяє визначенню студентами-правниками бажаної сфери професійної діяльності, формуванню та розвитку прагнень молоді до самовдосконалення та досягнення поставлених цілей .

Зустріла студентів заступник керівника апарату суду Оксана Борисова, яка привітала майбутніх правників та розповіла про Інформаційний центр суду, в якому можна не тільки дізнатися про стан розгляду справ, дату та час призначеного судового засідання, результати розгляду апеляційної скарги, а й отримати копії судових рішень та іншу інформацію. Крім того, кожен відвідувач суду може скористатися послугою безкоштовної підзарядки мобільних телефонів та портативних пристроїв, а також підключитися до мережі інтернет  за допомогою вільного WI-FI.

Оксана Володимирівна запросила гостей до зали судового засідання, обладнаної сучасною технікою, де розповіла про особливості роботи секретаря судового засідання, можливість відправки учасникам процесу процесуальних документів в електронному вигляді в рамках проекту «Електронний суд» та судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, принцип роботи відеоконференцзв’язку під час розгляду справи, а також нагадала про символи судової влади.

Надалі, студенти мали можливість спостерігати за судовим процесом у цивільній справі  в режимі відеоконференції з одним із місцевих судів Херсонської області.

До заходу також долучився керівник апарату суду Дмитро Костенніков, який провів екскурсію будівлею суду, під час якої студенти мали можливість побачити роботу канцелярій суду, робочі місця працівників суду, суддів, а також роз’яснив сутність запровадженої в рамках останніх законодавчих процесуальних змін Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка в найближчому майбутньому почне функціонувати.

 

Оглядаючи зали судових засідань для розгляду кримінальних справ,  майбутні правники із задоволенням побували в ролі судді, інших учасників процесу та зробили фото на згадку. Також гостей вразили своєю атмосферою караульні приміщення, де в очікуванні судових засідань перебувають особи, які тримаються під вартою.

Після екскурсії будівлею суду керівник апарату запросив гостей до актової зали, де розповів про місце суду апеляційної інстанції в судовій системі та його функції, особливості суддівського самоврядування та інше, а також відповів на питання зацікавлених студентів щодо спеціалізації суддів в апеляційному суді, категорій справ, які переважають в суді, кількості справ, які розглядаються колегіями суддів щодня, тощо. 

До спілкування долучилася начальник відділу діловодства Оксана Калюжна, яка  провела майстер-клас із застосування Інструкції з діловодства в судах, розкрила питання про порядок опрацювання вхідної кореспонденції, передачу процесуальних документів і судових справ для розгляду, передачу та виконання непроцесуальних документів, строки виконання документів, порядок підготовки та надсилання вихідної кореспонденції суду, порядок видачі (надсилання) справ (матеріалів кримінального провадження) для ознайомлення, копій судових документів та інше.

На завершення заходу начальник відділу діловодства Оксана Калюжна та заступник керівника апарату суду Оксана Борисова із задоволенням відповідали на численні запитання студентів, побажали успіхів у навчанні та висловили сподівання, що проведений захід допоможе майбутнім правникам сформулювати для себе об’єктивне ставлення до професійної діяльності в судовій системі та визначитися із бажаним місцем працевлаштування після здобуття вищої освіти.

Учасники заходу із задоволенням зробили спільне фото на згадку.

За повідомленням прес-служби суду