Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному засудили чоловіка за перевищення меж необхідної оборони

22 березня 2018, 17:03

Полонський райсуд виніс вирок жителю району, якого обвинувачували у нанесенні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК України). Згідно із судовим рішенням, у жовтні минулого року чоловік застав біля свого помешкання потерпілого, котрий розбив скло у вхідних дверях і збирався проникнути в будинок. Аби цьому перешкодити, господар схопив швабру з металевим наконечником і почав його бити. Від отриманих травм чоловік помер у лікарні.

Такі дії обвинуваченого правоохоронці кваліфікували за статтею КК України – «Умисне тяжке тілесне ушкодження». Проте суд, аналізуючи фактичні обставини злочину, прийшов до висновку, що його вина за інкримінованою статтею не доведена: «оскільки суб’єктивна сторона цього злочину характеризується прямим умислом на заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, свідомою вольовою поведінкою обвинуваченого, а не інстинктивними ударами, що мало місце в діях обвинуваченого під час оборони від злочинного посягання потерпілого», – роз’яснює у вироку суд.

Відтак вважає, що під час заподіяння ударів, обвинувачений перебував у стані необхідної оборони, проте перевищив її межі. Тож перекваліфікував його дії на ст. 124 КК України, за ознаками тяжкого тілесного ушкодження, вчиненого при перевищенні меж необхідної оборони. Яку, на думку суду,  доводять самі обставини справи, адже вчиненню кримінального правопорушення передувала протиправна поведінка потерпілого, тілесні ушкодження були нанесені під час його незаконного проникнення до житла, характер та локалізація тілесних ушкоджень свідчать про відсутність конкретного умислу на нанесення тілесних ушкоджень, які б спричинили смерть потерпілому.

Тож за ст. 124 ККУ Феміда визнала чоловіка винним і призначила йому покарання – 2 роки обмеження волі, звільнивши від його відбування з таким же іспитовим строком.  Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду області.

За повідомленням прес-служби суду