Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

19 березня 2018 року у приміщенні Глибоцького районного суду відбувся тренінг на тему: «Спілкування працівників суду із ЗМІ»

20 березня 2018, 12:37

Згідно плану комунікаційних заходів Глибоцького районного суду 19 березня 2018 року у залі судового засідання Глибоцького районного суду Чернівецької області відбувся  тренінг на тему: «Спілкування працівників суду  із ЗМІ».

Очікуваний результат від тренінгу  – формування навичок зі ЗМІ. Цільовою аудиторією на яку направлено захід є судді, працівники апарату суду.

У тренінгу взяли участь суддя-спікер Глибоцького районного суду – Григорчак Ю.П., прес-секретар Глибоцького районного суду Глобак Р.М., які акцентували увагу колективу суду на основних моментах злагодженого формування відносин  суду з представниками засобів масової інформації та представників громадськості.

Велику увагу було приділено основним принципам спілкування працівників суду і судів із засобами масової інформації, та правовим позиціям Європейського суду з прав людини, а саме: принципу  інформування громадськості через ЗМІ; принцип презумпції невинуватості. Дотримання принципу презумпції невинуватості — невід’ємна складова права на справедливий судовий розгляд. Відповідно, відомості про судовий розгляд, що триває, можна поширювати через ЗМІ лише в тому разі, якщо це не позначиться негативно на презумпції невинуватості підозрюваного чи обвинуваченого у скоєнні злочину; принципу точності інформації; принципу доступу до інформації; принципу способи надання інформації ЗМІ; принципу регулярне інформування під час кримінальних процесів; принципу - допомога засобам масової інформації у висвітленні процесів. Інформацію про заплановані судові засідання, про оголошення рішень та вироків а також про інші дії, що мають стосунок до висвітлення судових процесів, повинні надавати журналістам на підставі простого запиту та своєчасно. Виняток становлять ті випадки, коли це не є можливим.

В ході проведення тренінгу розглянуто десять порад про те, як поводитись із ЗМІ під час надання інтерв`ю.

Виокремлено такі загальні правила спілкування суддів і працівників суду з представниками ЗМІ, як чесність, точність інформації, повага до праці журналіста, ініціативність представника суду у спілкуванні, самостійність, увага до заголовків при підтвердженні згоди на оприлюднення інтерв'ю, яскравість заяв, просто­та, доступність, надання письмових матеріалів за необхідності, довіра, тощо. Дотримання перелічених норм етичної поведінки дозволить працівникам суду організовувати належну взаємодію з представниками ЗМІ, а останні, у свою чергу, зможуть отримати чіткі вимоги щодо виконання власних обов'язків у стінах суду, зрозуміти специфічні обмеження у висвітленні судової проблематики, і все це значно покращить існуючу ситуацію у відносинах судової влади та засобів масової інформації.

Отримані знання працівниками Глибоцького районного суду  сприятимуть не лише формуванню професійної та компетентної думки про  діяльність суду серед ЗМІ та громадськості, а й будуть  використані для надання достатньої та фахової інформації про роботу суду на засадах довіри і відкритості.

За повідомленням прес-служби суду