Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному суд нагадав місцевому жителю, що за використання землі слід платити

14 березня 2018, 12:11

Понад 30 тис. грн. збитків має повернути державі полончанин, що користувався земельною ділянкою без правовстановлюючих документів. Таке рішення виніс Полонський районний суд. До Феміди з відповідним позовом звернувся прокурор. Він зазначив, що Полонська міська рада своїм рішення від 27 грудня 2012 року затвердила проект землеустрою щодо відведення чоловіку 0,1353 га для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови терміном на 5 років і орендною ставкою в рік – 4% від нормативної грошової оцінки.

Однак, з того часу, незважаючи на повідомлення міськради про необхідність укладення договору оренди та сплати орендної плати, відповідач так і не спромігся оформити право користування цією земельною ділянкою.

Аналогічний позов щодо цього ж відповідача Полонський райсуд розглядав і у жовтні 2016 року. Тоді своїм рішенням стягнув з боржника 33307 грн. збитків за використання цієї ділянки із січня 2012 року по липень 2014 року. Проте і це не змусило землекористувача законодавчо оформити право на землю.  Як наслідок, полонська громада недоотримала  30819,79 грн. – заборгованість з орендної плати за земельну ділянку, що утворилася з 1 серпня 2014 року по 1 квітня 2017 року.

«Згідно зі ст. 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель.  Згідно зі ст.ст. 1,13 Закону України «Про оренду землі», основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. Таким чином, фактичне використання земельної ділянки відповідачем без правових підстав, позбавило Полонську міську раду, як власника землі, можливості отримувати від цієї земельної ділянки дохід у розмірі орендної плати», – зазначає суддя у своєму рішенні, яким задовольняє позов прокурора в інтересах держави.  

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду області.

 

За повідомленням прес-служби суду