Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом підтверджено факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу

06 березня 2018, 13:38

            Рішенням Ізюмського міськрайонного суду задоволено заяву про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

            В наш час цивільний шлюб – явище далеко не рідкісне. Встановлення факту проживання однією сім'єю може мати важливі наслідки для особи, наприклад, придбання права на спільно нажите майно. Але єдиний шлях встановлення такого факту – подача заяви до суду. Відповідно до п.5 ч.1 ст.256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу.

            Гр. К. звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання з гр. В однією сім’єю без реєстрації шлюбу з 2004 року по січень 2017року. В зазначений період гр.К проживала з гр.В однією сім’єю, була пов’язана з ним сумісним побутом та народила двох синів. Батьком дітей є громадянин В. У 2007 році сторони купили житловий будинок, в якому мешкали вони з дітьми. У 2016 році стосунки сторін погіршились, та гр.К з дітьми була змушена проживати окремо в найманому житлі. Громадянин В. заяву визнав частково, пояснив, що з початку сумісного життя мав намір створити сім’ю, але заявник була проти офіційного шлюбу. В свою чергу гр. В. в березні 2017 року уклав шлюб з іншою жінкою.

            При відсутності свідоцтва про укладення шлюбу довести факт спільного проживання можуть допомогти інші документи: свідоцтво про народження дитини, довідка з місця проживання, листи ділового і особистого характеру, фотографії спільного дозвілля тощо. Суд знайшов підтвердження вимог заявника та заяву громадянки К. про встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу з гр. В  задовольнив.

 За повідомленням прес-служби суду