Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду Поляниця М.М. бере участь у семінарі "Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства" м. Одеса

02 березня 2018, 14:31

Сьогодні, 2 березня 2018 року в м. Одесі проходить семінар на тему: «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства». Семінар організовано ГО «Асоціація Слідчих суддів України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя».

Впровадження системи, яку ще називають електронним доступом до правосуддя, розпочалось наприкінці 2013 року і має основним завданням покращення умов роботи працівників судів, а також забезпечення швидкого і зручного доступу громадян до інформації про рух судової справи, час і місце її розгляду, обміну процесуальними документами між судом та учасниками судового процесу із застосуванням електронного цифрового підпису.

Основна мета проекту «Електронний суд» полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.

Простіше кажучи, ця система покликана спростити спілкування між громадянами та судовими інстанціями. Поки що проект пілотний, запроваджується поетапно, але впевнено, і поступово набирає популярності серед учасників процесу, які швидко відчули переваги такого обміну інформацією.

Можливості «Електронного суду»:

По-перше , кожен з судів країни має свою власну веб-сторінку на офіційному порталі «Судова влада України» (http://court.gov.ua/), на якій викладена максимальна кількість інформації про суд – адреса і номери телефонів, склад керівництва, список суддів, структура апарату, нормативні документи, що регулюють різні напрямки організації роботи суду, новини і події тощо. Корисним носієм інформації для громадян є новий функціонал на такій сторінці - «Список справ, призначених до розгляду». Справа в тому, що інформація про призначення судових справ до розгляду автоматично розміщується на сайті суду безпосередньо із системи документообігу, а тому є достовірною і актуальною.

По-друге , все активніше набирає обертів послуга отримання від суду процесуальних документів у електронному вигляді . Сьогодні таке надсилання відбувається паралельно з паперовим.

Програма «Електронний суд» передбачає можливість обміну процесуальними документами між судом і учасниками процесу. Надіслати електронний документ до суду зможе кожен охочий, який має доступ до Інтернету, зареєстрував свою поштову скриньку на порталі судової влади та має особистий електронно-цифровий підпис, адже тільки за умови наявності такого підпису електронний документ буде прийнятий та зареєстрований у суді.

По-третє , вже з 1 жовтня 2013 року всі суди отримали можливість надсилання СМС-повісток, тобто повісток про виклик до суду у вигляді СМС-повідомлень.

За повідомленням прес-служби суду