Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право акціонера, який є власником більше ніж 10 відсотків акцій товариства, вимагати проведення аудиту не залежить від бажання самого товариства чи його посадових осіб

02 березня 2018, 16:08

Право акціонера, який є власником більше ніж 10 відсотків акцій товариства, вимагати проведення аудиту не залежить від бажання самого товариства чи його посадових осіб.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду у постанові від 14 лютого 2018 року у справі №910/783/17 про зобов’язання забезпечити проведення аудиту висловив свою правову позицію.

Судом зазначено, що передбачене ст. 75 Закону України "Про акціонерні товариства" право акціонера (акціонерів), який (які) є власником (власниками) більше 10 відсотків голосуючих акцій товариства, вимагати проведення аудиторської перевірки діяльності акціонерного товариства є складовою права на управління товариством в установленому законом і установчими документами порядку.
Стаття 75 Закону України "Про акціонерні товариства" є імперативною для товариства у разі відповідної вимоги акціонера, який є власником більше ніж 10 відсотків акцій товариства. Право акціонера вимагати проведення аудиту у цьому разі не залежить від бажання самого товариства чи його посадових осіб, чи від доцільності проведення такої перевірки, натомість, обов'язок товариства забезпечити аудитору можливості проведення перевірки виникає в силу прямої вказівки закону.

Ухилення товариства від надання документів, необхідних для проведення аудиторської перевірки, та інформації щодо дати початку аудиторської перевірки, ініційованої акціонером, суперечить ч. 6 ст.75 Закону України "Про акціонерні товариства", та відповідно порушує реалізацію акціонером його корпоративного права на управління товариством, яке підлягає захисту у судовому порядку.

Детальніше з текстом постанови можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72253399.

За повідомленням ВС