Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваному в смертельній ДТП у Шепетівці продовжили строк тримання під вартою

01 березня 2018, 17:32

Сьогодні Шепетівський міськрайонний суд розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваного у вчиненні ряду тяжких злочинів. Найсуворіший запобіжний захід шепетівчанину обрали 3 січня 2018 року після оголошення йому про підозру в порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжкі тілесні ушкодження (ч.2 ст. 286 КК України).

Нагадаємо, мова йде про дорожньо-транспортну пригоду, що сталася у перший день 2018 року в Шепетівці. Тоді на місці автокатастрофи загинула молода мама, а її 2-річна дитина, котра в момент аварії була у візку, з численними травмами опинилася в лікарні.

Та якщо на той момент йому повідомили про підозру у вчиненні лише цього злочину, то на сьогодні оголосили підозру про вчинення ним ще шести кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.296 КК України (хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням вогнепальної зброї та предмета заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень), ч.1ст.121 (умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння), ч.1 ст.129 (погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози), ч.3 ст.135 (завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, якщо той, хто залишив без допомоги, сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, якщо вони спричинили тяжкі наслідки), ч. 1 ст. 309 (незаконне придбання, перевезення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту),  ч.1 ст.263 КК України (незаконне носіння, зберігання та придбання вогнепальної зброї та бойових припасів, без передбаченого законом дозволу).

У клопотанні слідчі просили продовжити обраний запобіжний захід, зауваживши, що чоловіка підозрюють у тяжких злочинах, він не має міцних соціальних зв'язків, може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків.

«Враховуючи вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним злочину, тяжкість покарання, яке загрожує в разі визнання його винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.296, ч.1 ст.121, ч.1 ст.129, ч.2 ст.286,  ч.3 ст.135, ч. 1 ст. 309, ч.1 ст.263  КК України, перевагу публічного інтересу над приватним, тобто існування реальних ознак справжнього суспільного інтересу, який не зважаючи на презумпцію невинуватості, переважає принцип поваги до особистої свободи, для запобігання ризиків, які зазначені в клопотанні та доведені в судовому засіданні, з метою забезпечення дієвості кримінального провадження та процесуальної поведінки підозрюваного, клопотання слід задовольнити», – робить висновок Феміда.

Тож, згідно з ухвалою, підозрюваний перебуватиме під вартою до кінця строку досудового розслідування – 1 квітня 2018 р. На оскарження судового рішення він має 5 днів.

Нагадаємо, згідно зі статтею 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За повідомленням прес-служби суду