Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Сумщині скасовується лише 3% судових рішень

26 лютого 2018, 16:30

Апеляційний суд Сумської області підбив підсумки роботи загальних місцевих судів Сумщини. Про розгляд судами першої інстанції цивільних справ на нараді голів судів  прозвітував заступник голови апеляційного суду Сергій Хвостик.

За словами спікера, у 2017 році в провадженнях місцевих судів перебувало  28880 справ та матеріалів, що, порівнюючи з 2016 роком, більше на 6%. Максимальний тягар із розгляду справ припав на плечі Ковпаківського та Зарічного районних судів м. Суми, Конотопського, Шосткинського, Роменського, Охтирського міськрайонних, а також Сумського та Білопільського районних судів.

- В минулому році найчастіше жителі області позивалися у справах, що виникають із сімейних правовідносин, - зазначив під час свого виступу Сергій Хвостик. – Питома вага цих справ становила 38%. На другому місці справи, які стосувалися договорів позики, кредиту, банківського вкладу – 22%. На третьому місці справи, в яких оскаржувалося спадкове майно - 19%.

У своєму виступі заступник голови апеляційного суду наголошував, що попри збільшення напливу справ до судів першої інстанції та дефіцит суддівських кадрів, адже на кінець минулого року на Сумщині правосуддя здійснювало 90 суддів, хоча за штатом передбачено 125, судовій гілці владі вдалося розглянути у встановлені законом строки 96% цивільних справ та матеріалів.

Не оминув своєю увагою виступаючий і якості судового розгляду.

- Якщо співставити кількість скасованих та змінених рішень з загальною кількістю справ, які розглядалися місцевими судами, то питома вага «помилкових» в минулому році становила лише 2,8%. Іншими словами стабільність судових рішень становить 97,2%, що свідчить про законність та обґрунтованість їхнього ухвалення.

За повідомленням прес-служби суду