Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вимагання грошей з громадянина закінчилось з’ясуванням відносин у суді

21 лютого 2018, 15:25

            Вироком Ізюмського міськрайонного суду Харківської області покарано двох молодиків, які вимагали гроші зі свого знайомого.

            В середині липня 2017 року за попередньою змовою гр. С. та  гр. Є. завітали до помешкання гр.Ж. Чітко усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, погрожуючи застосуванням фізичного насильства, молодики вимагали з гр. Ж  гроші, які він начебто був винен гр.Є. До потерпілого було застосовано фізичне насильство, а саме гр.С наніс гр.Ж удари металевим прутом. Коли потерпілий повідомив про відсутність у нього грошей, молодики стали вимагати у нього будь яке майно під заставу. Після погроз гр.Ж передав гр.С власні коштовні речі.

            Дії обвинувачених суд кваліфікував як злочин, передбачений ч.2 ст. 189 КК України «Вимагання». Злочин, у вчиненні якого обвинувачені визнали себе винними, відповідно до ст. 12 КК України, віднесений до тяжкого злочину. Дослідивши всі зібрані докази, беручи до уваги заяву потерпілого про відсутність претензій до обвинувачених, суд призначив покарання з випробуванням, визначивши іспитовий строк два роки.

            Шанси зіткнутися з фактом вимагання грошей є у кожного, навіть якщо людина є законослухняним громадянином. Якщо громадянин зіткнувся з вимаганням грошей, не треба впадати в паніку. Перше, що потрібно зробити (навіть в тому випадку, коли з людини вимагають реальний борг, але роблять це незаконними способами) - написати заяву в поліцію. Головне - правильно вказати в заяві, хто пише, кому, дохідливо викласти суть справи. Також громадяни можуть звернутися до адвоката, який візьме на себе рішення законодавчих питань і дасть гарантію того, що зловмисники будуть покарані.

 

За повідомленням прес-служби суду