Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд повідомлень суддів про втручання в їхню діяльність, що надійшли до ВРП 12 лютого 2018 року

13 лютого 2018, 12:37

Судді Одеського апеляційного адміністративного суду Димерлій О.О., Єщенко О.В. та Осіпов Ю.В. повідомляють про втручання в їхню діяльність

         У провадженні Одеського апеляційного адміністративного суду на розгляді колегії суддів Димерлія Олександра Олександровича, Єщенка Олександра Володимировича та Осіпова Юрія Володимировича перебуває справа за апеляційною скаргою на постанову Одеського окружного адміністративного суду у справі за адміністративним позовом до Державної інспекції сільського господарства в Одеській області про визнання протиправними дій.

         У судовому засіданні під час обговорення зупинення провадження у справі до прийняття рішення іншим судом у приватно-правовому спорі адвокат зробив заяву про його звернення до антикорупційних органів для притягнення до кримінальної відповідальності членів колегії суддів у разі прийняття судом рішення не на користь свого довірителя.

         Зазначені дії адвоката розцінюються членами колегії суддів як втручання у роботу суду, тиск на них з метою схилення до ухвалення необхідного рішення в неправовий спосіб. Крім того, адвокат продемонстрував неповагу до колегії суддів.

         У зв’язку із цим судді вважають, що зазначені дії адвоката є втручанням в їхню діяльність та висловлюють прохання притягнути його до встановленої законом відповідальності.

 

         Суддя Дарницького районного суду міста Києва Коляденко П.Л. повідомляє ВРП про тиск на неї з боку працівника НАЗК

         Суддя повідомляє, що до Дарницького районного суду міста Києва надійшов адміністративний матеріал про притягнення до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення. За результатами розгляду справи постановою суду особу визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення та накладено стягнення у вигляді штрафу у розмірі 10 200 гривень з позбавленням права керувати транспортним засобом строком на один рік.

         Помічник судді повідомив адвоката, що вказане рішення стосовно його підзахисного буде вручено йому протягом трьох днів.

Після цього на особистий телефонний номер помічника судді Коляденко П.Л. почали надходити дзвінки з вимогами надати інформацію щодо розгляду справи, вказівками на порушення прав та повідомленням про те, що до Вищої ради правосуддя буде надіслано скарги на дії судді Коляденко П.Л.

Під час телефонної розмови особа зазначила, що вона є працівником Національного агентства з питань запобігання корупції.

Суддя Дарницького районного суду міста Києва Коляденко Поліна Леонідівна вважає, що вказана особа, не маючи відповідного процесуального статусу у справі, намагалася використати своє службове становище для отримання необхідного їй результату у незаконний спосіб.

         На думку судді, вказані дії свідчать про намагання вчинити тиск на неї з метою скасування вказаного рішення в поза процесуальний спосіб та проведення судового засідання в інший день. Також суддя Коляденко П.Л. наголошує на особливій зухвалості  такого тиску, оскільки вказані дії вчинені особою, яка займає посаду у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

 

Суддя Катеринопільського районного суду Черкаської області Кухаренко О.В. повідомляє про втручання з боку громадян в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя

За повідомленням судді Катеринопільського районного суду Черкаської області Кухаренка Олександра Івановича засуджений Хрестинівським районним судом Черкаської області у скоєнні кримінального злочину та громадянка, яка не є учасником вказаного судового провадження, подали заяву про вчинення суддею кримінального правопорушення до закінчення розгляду справи по суті.

На думку судді Кухаренка О.І.,  необґрунтовані звинувачення та намагання усунути його як суддю від розгляду цієї справи, притягнувши до кримінальної відповідальності, є порушенням гарантій незалежності суддів, містять в собі ознаки кримінального правопорушення та не можуть залишатися поза увагою, оскільки створюють тиск на суд. 

 

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказані повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідні рішення.

 Прес-центр судової влади України