Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області вирішив питання щодо компенсації дітям померлого від неналежного лікування

01 лютого 2018, 12:03

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга представника Комунальної установи «Кодимська центральна районна лікарня», в якій ставиться питання про скасування оскаржуваного рішення та ухвалення нового рішення, яким частково задовольнити позов К., стягнув з КУ «Кодимська центральна районна лікарня» щомісячно по 875 грн., починаючи з 21 березня 2017 року до досягнення К. 23 років, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права.

Як вбачається з матеріалів справи, 01 червня 2006 року після медичного лікування в Кодимській ЦРЛ помер батько позивача.

Винним у неналежному лікуванні, що призвело до смерті батька, постановою суду визнано  лікаря КУ «Кодимська ЦРЛ».

Рішенням Кодимського районного суду Одеської області від 23 вересня 2010 року з КУ «Кодимська ЦРЛ» на користь К. стягнуто допомогу у зв’язку із втратою годувальника у розмірі 875 грн., яку відповідач виплачував до повноліття К., тобто до 16 липня 2016 року.

У зв’язку з цим вказана допомога виплачувалась відповідачем до повноліття позивача, тобто до 16 липня 2016 року, після чого виплата цієї допомоги була припинена.

Але, позивач продовжив навчання, та звернувся до відповідача із заявою про подовження виплати допомоги, в задоволені якої йому було відмовлено.

Відмовляючи в задоволені апеляційної скарги суд апеляційної інстанції посилався на  абз .2 п.1 ст.1200 ЦК України. В якому чітко зазначено, що шкода відшкодовується: 1) дитині - до досягнення нею вісімнадцяти років (а учню чи студенту - до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ним 23-х років).

Твердження скаржника в апеляційній скарзі про те, що рішення суду першої інстанції не відповідає вимогам закону, є неспроможними. Посилання на те, що розмір відшкодування не підлягає подальшому перерахунку, не може бути прийнятий до уваги, так як розмір відшкодування визначений рішенням суду від 23.09.2010 року в сумі 875 гривень був встановлений лише до повноліття позивача, тобто до 16.07.2016 року, і він дійсно, на підставі ч. 4 ст. 1200 ЦК України, не підлягає перерахунку.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника Комунальної установи «Кодимська центральна районна лікарня», колегія суддів постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення Кодимського районного суду Одеської області від 20 вересня 2017 року без змін.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 503/615/17.

За повідомленням прес-служби суду