Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На базі Апеляційного суду Кіровоградської області відбулося громадське обговорення щодо перебігу судової реформи

31 січня 2018, 11:58

26 січня 2018 року відбулося відкрите громадське обговорення  щодо реальних змін в ході імплементації судової реформи в  рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України» за Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Активну участь у обговоренні взяли модератор заходу,  президент асоціації «Громадські ініціативи» Любов Лук’янцева, голова Апеляційного суду Кіровоградської області Валерій Драний, начальник Територіального управління ДСА України в Кіровоградській області Григорій Дрок, суддя-спікер судової палати у цивільних справах апеляційного суду Людмила Дьомич, суддя-спікер судової палати у кримінальних справах апеляційного суду  Ірина Олексієнко, судді місцевих судів, ЗМІ, представники громадських організацій, експерти.

                                    

Захід організовано з метою спільного обговорення проблемних питань перебігу судової реформи в Україні та на Кіровоградщині.

Любов Лук’янцева представила аналітичний звіт «Комітету виборців України» за результатами фокус-групового дослідження, яке відбувалося у листопаді 2017 року в 14  регіонах України. Опитування свідчить, що українці цікавляться і знають про реформу судової гілки влади, особливу увагу приділяють питанням антикорупційних заходів, електронного судочинства.

У ході обговорення питань впровадження проекту «Електронний суд» голова апеляційного суду та судді-спікери наголосили, що чимало елементів даного проекту успішно функціонують, зокрема он-лайн сплата судового збору, оприлюднення інформації про судові справи на офіційних веб-сайтах судів, можливість одержання від суду повідомлень і копій рішень електронною поштою, смс-повідомлення про дату судового засідання, доступ до текстів судових рішень через Єдиний державний реєстр судових рішень, он-лайн трансляція окремих судових засідань і проведення відеоконференцій між судами, а також зі слідчими ізоляторами, що підвищує якість надання послуг у сфері судочинства.

                             

У виступі начальника ТУ ДСА України в Кіровоградській області Г. Дрока звучали конкретні цифри фінансування судової системи  в області, хід проведення кваліфікаційного оцінювання та плани створення окружних судів. Зокрема, Г. Дрок зазначив, що для новоствореного окружного суду міста Кропивницького виділено окрему будівлю, закладено відповідні кошти для облаштування приміщення у відповідності з вимогами та стандартами.

Судді-спікери Людмила Дьомич та Ірина Олексієнко акцентували увагу на змінах до процесуального законодавства. Зазначили, що сьогодні електронне судочинство – це економія ресурсів, часу, фінансів, а також можливість швидкого розгляду справ.

Голова апеляційного суду В. Драний подякував організаторам та учасникам за цікавий і змістовний захід та висловив сподівання, що судова реформа дасть позитивні результати,  а реформована судова система  стане  більш прозорою й  доступною для громадян.

 За повідомленням прес-служби суду