Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У діях судді Дніпровського районного суду міста Києва Ластовки Н.Д. констатовано порушення, однак провадження припинено через сплив строку притягнення до дисциплінарної відповідальності

30 січня 2018, 16:02

 

Вища рада правосуддя 30 січня 2018 року розглянула скаргу судді Дніпровського районного суду міста Києва Ластовки Нелі Дмитрівни на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 27 березня 2017 року № 612/3дп/15-17 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк повідомив, що дисциплінарне провадження стосовно судді Дніпровського районного суду міста Києва Ластовки Н.Д. порушене на підставі заяви Кузьмінського Є.В. від 3 грудня 2014 року про проведення спеціальної перевірки стосовно судді Дніпровського районного суду міста Києва Ластовки Н.Д. відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

У заяві Кузьмінський Є.В. зазначив, що 29 грудня 2013 року він брав участь в автозаїзді з символікою України та Європейського Союзу з міста Києва до Межигір’я, що знаходиться у селі Нові Петрівці. 9 січня 2014 року стосовно нього було складено протокол про адміністративне правопорушення, відповідно до якого він 29 грудня 2013 року о 13 годині 50 хвилин, керуючи автомобілем «Ніссан Кашкай», на вулиці Богатирській у місті Києві не виконав вимогу працівника ДАІ зупинитися, подану завчасно за допомогою жезла та свистка, що є адміністративним порушенням, передбаченим статтею 122-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Протокол було складено на підставі рапорту інспектора ДПС ДАІ ГУ МВС України у місті Києві Боднюка О.В. Відповідно до фотофіксації системою «Рубіж» Центральної бази даних департаменту ДАІ МВС України його автомобіль перебував на вулиці Богатирській у місті Києві 29 грудня 2013 року о 13 годині 36 хвилин.

На підставі вказаних матеріалів суддя Дніпровського районного суду міста Києва Ластовка Н.Д. 23 січня 2014 року прийняла постанову, якою визнала його винним у вчиненні правопорушення, передбаченого статтею 122-2 КУпАП, та наклала на нього адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування всіма видами транспортних засобів.

Постановою Дніпровського районного суду міста Києва від 28 лютого 2014 року (суддя Ластовка Н.Д.) відповідно до вимог статті 4 Закону України «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України» Кузьмінського Є.В. звільнено від адміністративної відповідальності за статтею 122-2 КУпАП.

Постановою апеляційного суду міста Києва від 8 квітня 2014 року апеляційну скаргу Кузьмінського Є.В. задоволено, постанову судді Дніпровського районного суду міста Києва від 23 січня 2014 року скасовано, провадження у справі про притягнення Кузьмінського Є.В. до адміністративної відповідальності за статтею 122-2 КУпАП закрито на підставі пункту 1 частини першої статті 247 КУпАП у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. Суд апеляційної інстанції виходив з того, що судом першої інстанції не встановлено належних доказів, які б підтверджували вину Кузьмінського Є.В. у вчиненні правопорушення, передбаченого статтею 122-2 КУпАП.  

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що встановлені у дисциплінарній справі обставини дали підстави вважати, що суддя Ластовка Н.Д. ухвалила судове рішення у справі про притягнення громадянина до адміністративної відповідальності з очевидними порушеннями норм процесуального права, принципів верховенства права та законності. Внаслідок таких дій судді Ластовки Н.Д. громадянина позбавлено права на справедливий суд.

За результатами розгляду дисциплінарного провадження Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вирішила притягнути суддю Дніпровського районного суду міста Києва Ластовку Н.Д. до дисциплінарної відповідальності та застосувати до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади (рішення від 27 березня 2017 року № 612/3дп/15-17).

Суддя Ластовка Н.Д. оскаржила рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 27 березня 2017 року № 612/3дп/15-17, вказавши, що вважає його невмотивованим та просить скасувати повністю, а дисциплінарне провадження закрити.

Член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначив: «Вважаю, що висновок Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, що судове рішення у справі про притягнення Кузьмінського Є.В. до адміністративної відповідальності суддя Ластовка Н.Д. ухвалила з очевидними порушеннями норм процесуального права, принципів верховенства права та законності, є обґрунтованим».

«Погоджуюсь із Третьою Дисциплінарною палатою, що застосування до судді Ластовки Н.Д. дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення її з посади є пропорційним вчиненому та виправданим з урахуванням часу, що минув із моменту прийняття нею рішень», – підсумував Ігор Бенедисюк.

Вища рада правосуддя,заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, суддю Ластовку Н.Д. та її представника, Кузьмінського Є.В. та його представника, ухвалила рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 27 березня 2017 року № 612/3дп/15-17 скасувати частково, дисциплінарне провадження припинити. Рішення прийняте з окремою думкою.

Повний текст рішення Вищої ради правосуддя буде оприлюднено на офіційному веб-сайті ВРП.

За повідомленням ВРП