Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП притягнула до дисциплінарної відповідальності суддю Дніпровського районного суду міста Києва Іваніну Ю.В. за дії під час обрання запобіжних заходів щодо активістів Євромайдану

25 січня 2018, 15:31

25 січня 2018 року Вища рада правосуддя розглянула скаргу судді Дніпровського районного суду міста Києва Іваніної Юлії Вікторівни на рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 20 березня 2017 року № 534/2дп/15-17 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк повідомив, що рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 20 березня 2017 року № 534/2дп/15-17 суддю Дніпровського районного суду міста Києва Іваніну Ю.В. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення  її з посади.

Підставою притягнення судді Іваніної Ю.В. до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя грубі порушення зазначеною суддею норм процесуального права, що призвели до порушення права осіб на свободу та особисту недоторканність, яке є одним з основоположних прав людини, а також вчинення нею діянь, які мали негативні наслідки. Дисциплінарну справу стосовно судді Іваніної Ю.В. порушено на підставі заяви, у якій зазначено про прийняття нею рішень щодо обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою стосовно осіб – учасників масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності цим Законом у зв’язку з їх участю у таких акціях.

Суддя Іваніна Ю.В. подала скаргу на рішення Другої Дисциплінарної палати, в якій, зокрема, зазначила, що при прийнятті рішення у дисциплінарній справі вид дисциплінарного стягнення визначено без урахування принципу пропорційності, не враховано даних, що характеризують особу судді, відсутність дисциплінарних стягнень, факт відсутності умислу на порушення присяги та наслідків для будь-яких осіб, а також інших обставин, що впливають на можливість притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Вища рада правосуддя, розглянувши скаргу судді Дніпровського районного суду міста Києва Іваніної Юлії Вікторівни, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, члена Вищої ради правосуддя Андрія Бойка, суддю Юлію Іваніну, ухвалила рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 20 березня 2017 року № 534/2дп/15-17 змінити, застосувати до судді дисциплінарне стягнення у вигляді подання про тимчасове, на два місяці, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язкове направлення до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації суддів із подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності здійснювати правосуддя.

Прес-центр судової влади України