Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Апеляційного суду Запорізької області повідомили ВРП про тиск через публікацію на сайті місцевої прокуратури

22 січня 2018, 09:50

 18 січня 2018 року на офіційному сайті  Прокуратури Запорізької області було розміщене повідомлення про те, що «судді апеляційного суду Запорізької області намагаються допомогти уникнути кримінальної відповідальності своєму колезі – обвинуваченому за ч. 1 ст. 375 КК України судді Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя»,  та «… Прокуратурою області відредаговано на незаконне рішення, слідчим відділом прокуратури області сьогодні до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 1 ст. 375 КК України та розпочато розслідування щодо постановлення колегією суддів апеляційного суду Запорізької області завідомо неправосудної ухвали». 

     12 січня  2018 колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Запорізької області задоволено апеляційну скаргу захисника – адвоката Шостак А.П., діючого інтересах Бойка О.Ю., - скасовано ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 20 листопада 2017 року про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження відповідно до ст. 290 КПК України та постановлено ухвалу, якою клопотання слідчого ОВС слідчого відділу прокуратури про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження залишено без задоволення.

     Статтею 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»  встановлено, що здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права.

     Відповідно до положень частин 1, 2 статті 48 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Суддя здійснює правосуддя на основі Конституції і законів України, керуючись при цьому принципом верховенства права. Втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом.

     Колегія суддів Апеляційного суду Запорізької області, яка прийняла вищенаведене рішення, діяла у відповідності до принципу верховенства права стосовно допуску до апеляційного оскарження.    

      З огляду на викладене  вважаємо, що   дії  Прокуратури Запорізької області, з урахуванням непоодиноких випадків внесення відомостей до ЄРДР за ч.1 ст.375 КК України щодо суддів Запорізької області,  є тиском  та втручанням в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та відповідно до п.9 частини 6 ст. 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» колегія суддів  вважає за необхідне відреагувати з цього приводу шляхом звернення з відповідним повідомленням  до  Вищої ради правосуддя, Генерального  прокурора та  інших органів.

 За повідомленням прес-служби суду