Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Учні учні 9 класу Селещинської ЗОШ І-ІІІ ступенів ознайомилися із роботою Машівського районного суду Полтавської області

08 грудня 2017, 17:47

07 грудня 2017 року, в приміщенні Машівського районного суду Полтавської області було проведено «День відкритих дверей».

Ключовою метою проведення «Дня відкритих дверей» є підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування поваги до суду, побудови правового діалогу між судовою гілкою влади та суспільством, а також забезпечення прозорості та відкритості  діяльності суду, роботи суддів та апарату суду задля покращення доступу до правосуддя. Відвідувачами заходу були учні 9 класу Селещинської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

З вітальним словом до учнів звернулася  в.о. голови суду Світлана Миколаївна Косик та розповіла  про діяльність суду загалом, про роботу суддів та обов’язки, які вони дотримуються під час здійснення правосуддя, ознайомила із статистикою розгляду кримінальних проваджень відносно неповнолітніх та відповіла на питання, які цікавили учнів. Також Світлана Миколаївна наголосила на тому, що у Машівському районному суді Полтавської області завжди раді вітати гостей, побажала успіхів у навчанні, натхнення та зазначила, що та людина, яка ставить перед собою мету, обов’язково її досягає.

Після цього головний спеціаліст з інформаційних технологій Тетяна Василівна Кирилюк учням продемонструвала можливість проведення судового засідання в режимі відео-конференцзв’язку, його використання забезпечує дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження. Проведення слухання в режимі відео конференції заощаджує час та кошти, які витрачаються на доставку особи до приміщення суду, заощаджує час для проведення допиту свідка або учасників цивільної справи, які перебувають в територіально віддаленому місці від місця проведення судового засідання. Для того, щоб судове засідання у режимі відео конференції відбулось, учасник процесу подає відповідне клопотання до суду.

Керівник апарату суду Інна Федорівна Жигилій роз’яснила, що суди (судова влада) – це одна із трьох гілок державної влади, а їхня юрисдикція поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Машівський районний суд Полтавської області здійснює правосуддя за формами цивільного, кримінального та адміністративного судочинства, а також здійснює розгляд матеріалів про адміністративні правопорушення. Справи у суді розглядаються суддею одноособово, а у передбачених законом випадках – судом присяжних.

Також ознайомила, що в Машівському районному суді Полтавської області штатна чисельність працівників  суду складає 21особа, з яких 3 суддів. Фактично працює на даний час 2 професійних суддів, одна посада судді вакантна.

Для забезпечення організації роботи по здійсненню правосуддя та ведення діловодства діє апарат суду, до складу якого входять: керівник апарату суду, його заступник, помічники суддів, секретарі судових засідань, консультант суду (по роботі з персоналом), секретарі суду, судові розпорядники, діловод та головний спеціаліст з інформаційних технологій.

Старший секретар суду Ірина Олександрівна Соколова ознайомила  учнів  з роботою канцелярії суду, а саме порядком реєстрації документів, їх рухом та порядком роботи з ними в програмі КП «Д-3», порядком реєстрації справ різних категорій, порядком ведення обліково-статистичних карток, порядком звернення до виконання судових рішень. Про те, що в суді функціонує система автоматизованого документообігу КП «Д-3». Справи між суддями розподіляються автоматично – за допомогою спеціальної комп’ютерної програми, яка присвоює номер кожній судовій справі й сама визначає суддю, до якого вона потрапить: з дотриманням принципів черговості, вірогідності та рівності. Працівники суду лише вносять у базу системи дані та відомості, що стосуються конкретної судової справи.

Помічник голови суду Наталія Олегівна Батюта розповіла школярам про роботу помічника судді, яка полягає в пошуку та підготовці необхідної інформації для підготовки розгляду справ та матеріалів, виконання доручень судді пов’язаних із розглядом судової справи, виготовленням запитів, інформаційних листів та підготовку  проектів судових рішень.

Секретар судового засідання Ольга Валеріївна Мотріченко ознайомила учнів з обсягом роботи секретаря судового засідання, зокрема зазначила, що секретар судового засідання разом із суддею бере участь у судовому засіданні та здійснює його повну фіксацію технічними засобами після чого роздруковує журнал судового засідання, а також здійснює виклик до суду сторін по справі шляхом відправлення судових повісток із зазначенням в них дати та часу розгляду справи, оформлює судові справи, доповідає головуючому по справі про явку учасників та здійснює інші організаційні заходи пов’язані із розглядом справи.

Під час заходу учасники задавали різні питання, охоче вступали в діалог, висловлювали свої думки, зокрема з питань негативної дії алкоголю та наркотиків на неповнолітніх осіб та обставини, що спонукають дітей до вчинення суспільно небезпечних дій.

Слід відзначити, що такі Дні відкритих дверей є важливим каналом комунікації судової влади і громадськості та мають важливе значення не тільки для учнів, але й для інших громадян, адже підвищують загальний рівень правової культури та обізнаності громадськості району з діяльністю системи судів України, а також загалом підвищують довіру до судової влади. Тому хотілося б, щоб подібні зустрічі організовувалися на постійній основі і це могло б стати доброю традицією.

Учні 9 класу Селещинської ЗОШ І-ІІІ ступенів з вчителем Баран С.В. та Харчук Л.Д. висловили подяку керівництву суду за проведений «День відкритих дверей» та зазначили, що такий захід має великий вплив виховного характеру на підлітків такого віку.