Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВОАС взяв участь у круглому столі щодо правових аспектів криптовалюти в Україні

24 листопада 2017, 15:33

Сьогодні, 24 листопада 2017 року, у місті Києві, в рамках Календарного плану періодичних навчань суддів з метою підвищення рівня кваліфікації на 2017 рік проведено круглий стіл на тему: «Правові аспекти криптовалюти в Україні» для суддів адміністративних судів. 

 


Даний захід організований Національною школою суддів України спільно з Асоціацією податкових радників, Вищим адміністративним судом України, Асоціацією адміністративних суддів, Асоціацією адвокатів та платформою «Taxlink».

 

 


Участь у круглому столі взяв суддя Вінницького окружного адміністративного суду – Віталій Дончик.

 

У ході заходу учасники висловили позиції щодо правового статусу криптовалют України та обговорили відповідні законопроекти. 

 

Як відомо, Україна однією з перших у світі презентувала законодавчу базу для регулювання обігу криптовалюти. На сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти з цього питання, зокрема від 6 жовтня 2017 року № 7183 «Про обіг криптовалюти в Україні» та від 10 жовтня 2017 року №7183-1 «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні».

 


Відсутність значного досвіду інших країн у таких питаннях та однозначного розуміння поняття криптовалюти потребує детального  обговорення та тісної взаємодії всіх гілок влади для впровадження в Україні найбільш досконалого законодавства в цій сфері.

 


Неврегульований розвиток таких нових технологій, як криптовалюта і блокчейн, створює значні виклики фінансовій стабільності  та безпеці держави, оскільки можливість анонімності і відсутність фактичного контролю з боку державних структур сприяє тінізації економіки, до того ж навіть добросовісні власники криптовалюти, у силу їх віртуальності та анонімності, фактично позбавлені можливості захистити свої інтереси в адміністративному чи судовому порядку. Саме тому фахове обговорення правових аспектів криптовалюти є надзвичайно актуальним та важливим в умовах сьогодення.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду