Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернуто без розгляду клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку тимчасового відсторонення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Лазюка С.В

24 листопада 2017, 12:41

Вища рада правосуддя 23 листопада 2017 року розглянула клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку тимчасового відсторонення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Лазюка Сергія Володимировича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Лазюк С.В. підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 19 серпня 2017 року № 2473/0/15-17 суддю Дзержинського районного суду міста Харкова Лазюка С.В. тимчасово, до 30 вересня 2017 року, відсторонено від здійснення правосуддя.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 29 вересня 2017 року № 3041/0/15-17 продовжено на два місяці, до 29 листопада 2017 року, строк тимчасового відсторонення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Лазюка С.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. 16 листопада 2017 року подав клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Лазюка С.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності строком на два місяці. Зазначене клопотання мотивоване існуванням обставин, які стали підставою для тимчасового відсторонення судді. Зокрема, існують ризики використання Лазюком С.В. посади судді для впливу на свідків – працівників суду; знищення або спотворення ним документів, які є ймовірними доказами вчинення кримінального правопорушення. Крім того, у клопотанні міститься інформація, що постановою заступника Генпрокурора від 16 листопада 2017 року продовжено строк досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні.

Таким чином, заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. повторно звернувся до Вищої ради правосуддя з клопотанням про продовження строку такого відсторонення стосовно судді в межах одного кримінального провадження.

Відповідно до частини першої статті 64 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності здійснюється в порядку, визначеному статтею 63 цього Закону, для тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя, на строк не більше двох місяців, а в разі якщо обвинувальний акт передано до суду, – до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Частиною шостою статті 64 цього Закону передбачено, що повторне звернення Генерального прокурора або його заступника із клопотанням про продовження строку такого відсторонення стосовно судді в межах одного кримінального провадження не допускається, крім випадків скасування судом попереднього рішення Вищої ради правосуддя.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила повернути без розглядуклопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку тимчасового відсторонення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Лазюка Сергія Володимировича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

 

Прес-центр судової влади України