Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Залишено без змін рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП про притягнення судді Подільського районного суду міста Києва Неганової Н.В. до дисциплінарної відповідальності

08 листопада 2017, 17:34

Вища рада правосуддя 7 листопада 2017 року розглянула скаргу судді Подільського районного суду міста Києва Неганової Наталії Володимирівни від 7 липня 2017 року на рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 7 червня 2017 року № 1425/2дп/15-17 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання Вищій раді правосуддя про звільнення її з посади судді. 

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Алла Лесько зазначила, що Друга Дисциплінарна палата дійшла висновку, що оскільки порушення закону, допущені суддею Негановою Н.В. при розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно громадянина Х., є очевидними і грубими, дисциплінарний проступок є істотним, а його наслідки негативно вплинули як на права конкретної особи, так і на ступінь довіри суспільства до судової влади в цілому, то застосування такого виду дисциплінарного стягнення, як подання про звільнення судді з посади, буде пропорційним характеру вчиненого проступку.

На думку члена ВРП Лесько А.О., якій відповідно до протоколу автоматизованого розподілу передано для попередньої перевірки скаргу судді Неганової Н.В., характер допущених суддею Негановою Н.В. процесуальних порушень не містив ознак істотного дисциплінарного проступку, який за своєю тяжкістю відповідає порушенню присяги судді, а містив ознаки дисциплінарного проступку, який на час вчинення міг бути кваліфікований за частиною першою статті 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» як істотне порушення норм процесуального права при здійсненні правосуддя, зокрема щодо ненаведення достатніх мотивів ухваленого судового рішення. Дії судді при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу Халамею В.В., на думку доповідача, не можуть бути охарактеризовані як такі, що вчинені з грубою недбалістю чи були свавільними.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача, представника судді – адвоката Андрія Подосінова, ухвалила рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 7 червня 2017 року № 1425/2дп/15-17 залишити без змін, а скаргу судді Подільського районного суду міста Києва Неганової Наталії Володимирівни – без задоволення. Рішення прийнято з окремою думкою

 Прес-центр судової влади України