Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді України відбулася зустріч з експертами ЄС

20 жовтня 2017, 16:52

У рамках діяльності проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» у Верховному Суді України відбулася зустріч Голови Верховного Суду України Ярослава Романюка з міжнародними експертами.

Групу експертів зазначений Проект залучив до надання експертизи проекту нового Цивільного процесуального кодексу України.

Ярослав Романюк і суддя Верховного Суду України Інна Берднік поінформували експертів про зміни до процесуального законодавства України у контексті прийняття Верховною Радою України 3 жовтня закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Закон набере чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням Пленуму Суду відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Марк Віллерс, королівський адвокат, баристер (Сполучене Королівство), висловив деякі занепокоєння щодо надходження до найвищої судової установи великої кількості справ. (Для порівняння – 12 суддів Верховного Суду Сполученого Королівства Великої Британії розглядають близько 100 справ на рік).

Берт Маан, адвокат, суддя у відставці (Нідерланди), поцікавився, чи матимуть позитивний вплив на роботу нового Верховного Суду фільтри, передбачені новим процесуальним законодавством, і чи не звужуватимуть вони права громадян на доступ до суду.

Ярослав Романюк ознайомив експертів із завданнями касаційного суду відповідно до нових процесуальних кодексів, наголосивши, що Україна незмінно слідує європейським стандартам.

– Верховний Суд – це суд права, – зазначив Голова ВСУ. – Касаційний суд повинен виправляти суттєві судові помилки, забезпечувати єдність судової практики, робити внесок у розвиток права, розглядати суспільно резонансні справи.

Жан Лагадек, викладач Паризького університету, член Французької асоціації правників, цікавився новим складом суддів і тим, чи пройшли вони навчання з питань застосування нового законодавства.

Ярослав Романюк також розповів про заплановані тренінги для суддів у рамках проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду України у сфері захисту прав людини на національному рівні». Головне, як зазначив очільник ВСУ, щоб виконувались основні завдання касаційного суду. При цьому важливим є рішення Верховного Суду, яке повинно стати прикладом для суддів нижчих інстанцій. Це рішення має акумулювати в собі глибокі теоретичні знання, бути простим, зрозумілим і справедливим. Важливою є переконлива аргументація судового рішення.

Голова ВСУ наголосив, що на якість роботи касаційного суду впливатиме і якість роботи судів нижчих інстанцій, а тому наступним кроком буде оцінювання всіх суддів.

Водночас Ярослав Романюк указав на деякі недоліки процесуальних кодексів, зокрема відсутність превентивних механізмів, підтримав ідею введення інституту преюдиціального запиту в Україні та поцікавився в експертів щодо ефективності цього інституту, який, наприклад, функціонує у Франції. Представник Франції зазначив, що введення такого інституту має сенс.

Також експертів було поінформовано про ратифікацію Україною Протоколу № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У зустрічі також брали участь Оксана Матіяш, експерт проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», та Ліна Губар, начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України.

Джерело

За повідомленням прес-служби ВСУ