Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП розглянула повідомлення судді Новомиргородського районного суду Кіровоградської області Орендовського В.А. про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя

04 жовтня 2017, 14:10

Вища рада правосуддя під час засідання 3 жовтня  2017 року розглянула повідомлення судді Новомиргородського районного суду Кіровоградської області Орендовського Володимира Анатолійовича про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова  поінформувала, що у грудні 2016 року надійшло повідомлення судді Новомиргородського районного суду Кіровоградської області Орендовського В.А., який вказав, що у його провадженні перебувала цивільна справа за позовом Знам’янської місцевої прокуратури Кіровоградської області до Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області та інших відповідачів про визнання незаконним та скасування наказів, визнання недійсними договорів оренди землі, зобов’язання повернути у власність держави земельні ділянки.

За інформацією судді Орендовського В.А., в період розгляду справи до нього звернувся мешканець міста Кропивницького, який повідомив, що йому відомо про перебування  у  провадженні судді цієї та ще двох цивільних справ, у яких він та його «компаньйон»  зацікавлені, та просив прийняти рішення на їх користь, наголосивши, що за цим «стоять серйозні люди». У подальшому ця особа намагалася телефонувати судді, а випадково зустрівши його в місті, висловила претензії стосовно того, що суддя не приймає рішення та не відповідає на  дзвінки.

1 листопада 2016 року після прийняття рішення у справі суддя отримав від вказаної особи смс-повідомлення з погрозою на його адресу, яку  сприйняв як реальну загрозу для себе та його сім’ї, і 8 листопада 2016 року звернувся до прокуратури Кіровоградської області із заявою про притягнення цієї особи до кримінальної відповідальності, а 14 грудня 2016 року – до Генерального прокурора України щодо втручання у його діяльність як судді.

17 листопада 2016 року відомості, викладені у зверненні судді Орендовського В.А., внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України.

Розглянувши повідомлення судді Новомиргородського районного суду Кіровоградської області Орендовського В.А. про втручання у діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області  стосовно надання інформації про розслідування та розкриття злочину, вчиненого щодо судді Новомиргородського районного суду Кіровоградської області Орендовського Володимира Анатолійовича у відповідному кримінальному провадженні.

Прес-центр судової влади України