Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Залишено без змін рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Подільського районного суду міста Києва Швиденко В.А.

05 вересня 2017, 18:13

Вища рада правосуддя під час засідання 5 вересня 2017 року розглянула скаргу судді Подільського районного суду міста Києва Швиденко Вікторії Анатоліївни на рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 31 травня 2017 року № 1336/2дп/15-17 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності та застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення її з посади.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Анатолій Мірошниченко повідомив, що рішення Другої Дисциплінарної палати стосовно судді Швиденко В.А. ухвалено за результатами розгляду заяв, згідно з якими суддя підлягає перевірці відповідно до пункту 4 частини першої статті 3 Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Автори заяв зазначили, що 14 та 18 лютого 2014 року суддя Швиденко В.А. прийняла постанови про накладення адміністративного стягнення на громадян, які були учасниками масових акцій протесту в період із 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом України  «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом на підставі статті 1222 Кодексу України про адміністративні правопорушення за невиконання водіями вимог працівника міліції про зупинку транспортного засобу.

Дисциплінарна палата, оцінюючи дії судді, дійшла висновку, що суддею Подільського районного суду міста Києва Швиденко В.А. під час розгляду зазначених справ не було дотримано вимог щодо всебічного, повного і об’єктивного з’ясування обставин справ та вирішення їх відповідно до закону, що викликає сумнів у її об’єктивності та неупередженості. Крім того, порушення закону, допущені суддею Швиденко В.А. неодноразово, є очевидними і грубими, дисциплінарний проступок є істотним, а його наслідки негативно вплинули як на права окремих осіб, так і на ступінь довіри суспільства до судової влади в цілому.

Враховуючи зазначене, Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для притягнення судді Подільського районного суду міста Києва Швиденко В.А. до дисциплінарної відповідальності.

Суддя Швиденко В.А. не погодилась із рішенням Другої Дисциплінарної палати і звернулась особисто та через свого представника зі скаргою до Вищої ради правосуддя, в якій просила скасувати повністю рішення Дисциплінарної палати та ухвалити нове рішення про відмову у притягненні її до дисциплінарної відповідальності.

За результатами перевірки відомостей, викладених у скарзі судді Швиденко В.А., член Вищої ради правосуддя Анатолій Мірошниченко дійшов висновку, що «жоден із доводів скарг, поданих суддею Подільського районного суду міста Києва Швиденко В.А. особисто та її представником, не спростовують висновків Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, покладених в основу рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності».

Вивчивши матеріали скарги та дисциплінарного провадження, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Анатолія Мірошниченка, суддю Подільського районного суду міста Києва Швиденко В.А. та її представника – адвоката Кравця Р.Ю., Вища рада правосуддя ухвалила залишити без змін рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 31 травня 2017 року № 1336/2дп/15-17 про притягнення судді Подільського районного суду міста Києва Швиденко Вікторії Анатоліївни до дисциплінарної відповідальності.

 Джерело

Прес-центр судової влади України