Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Трьох суддів звільнено з посад відповідно до подань Вищої ради юстиції про звільнення за порушення присяги

23 серпня 2017, 14:44

Вища рада правосуддя під час засідання 22 серпня 2017 року розглянула повернуті Верховною Радою України матеріали про звільнення Нікітіної Світлани Йосипівни з посади судді Приморського районного суду міста Одеси, Овчаренко Наталії Григорівни з посади судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська, Пироженка Олександра Володимировича з посади судді апеляційного суду Автономної Республіки Крим за порушення присяги (відповідно до пункту 14 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя»).

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич нагадав, що 30 вересня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 2 червня 2016 року № 1401-VIII.

5 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя» від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII, який визначає статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя.

Відповідно до пункту 14 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного Закону матеріали та подання Вищої ради юстиції про звільнення суддів, за якими до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» не прийнято рішення Президентом України чи Верховною Радою України, передаються до Вищої ради правосуддя для ухвалення рішення про звільнення суддів з посад з підстав, зазначених у поданнях.

Суддя, щодо якого до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» Вищою радою юстиції внесено подання про його звільнення з посади за порушення  присяги, рішення щодо якого не було прийнято Президентом України чи Верховною Радою України, звільняється з посади судді на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Верховною Радою України подання Вищої ради правосуддя про звільнення суддів Нікітіної С.Й., Овчаренко Н.Г. та Пироженка О.В. за порушення присяги повернуто до Вищої ради правосуддя для прийняття відповідного рішення.

На запит Вищої ради правосуддя 2 червня 2017 року Апаратом Верховної Ради України надано завірені копії витягів з протоколу № 16 позачергового пленарного засідання Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року та витяг зі стенограми позачергового пленарного засідання Верховної Ради України.

Відповідно до витягів з протоколу № 16 та зі стенограми позачергового засідання Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року за результатами голосування народними депутатами України щодо проектів постанов Верховної Ради України про звільнення зазначених суддів рішення не прийнято.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити за вчинення істотного дисциплінарного проступку на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України Нікітіну Світлану Йосипівну з посади судді Приморського районного суду міста Одеси, Овчаренко Наталію Григорівну з посади судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська, Пироженка Олександра Володимировича з посади судді апеляційного суду Автономної Республіки Крим (за дії, вчинені на посаді судді Васильківського міськрайонного суду Київської області).

Джерело

Прес-цент судової влади України