Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

29 травня 2013 року відбулася зустріч Голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка з Головою Верховного Суду Республіки Казахстан Бектасом Бекназаровим

29 травня 2013, 19:49

29 травня 2013 року у рамках триденного робочого візиту представників суддівського співтовариства Казахстану в Україну відбулася зустріч Голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка з Головою Верховного Суду Республіки Казахстан Бектасом Бекназаровим.

У зустрічі також взяли участь Калідула Шаухаров - суддя наглядової судової колегії з кримінальних справ Верховного Суду Республіки Казахстан, Тлектес Барпібаєв – голова Алматинськогоо міського суду, Нурлан Торемурат – заступник керівника Департаменту із забезпечення діяльності судів при Верховному Суді Республіки Казахстан, Леонід Недзвецький – заступник завідувача Секретаріату Голови Верховного Суду Республіки Казахстан, Галина Канигіна – суддя Верховного Суду України, Володимир Півторак – перший заступник Голови Державної судової адміністрації України, Леонід Богданов – генеральний директор державного підприємства "Інформаційні судові системи".

Голова Державної судової адміністрації України подякував гостям із Казахстану за візит та заінтересованість до судової системи України в цілому і до роботи ДСА України зокрема. "Ми дуже раді бачити у нас делегацію такого високого рівня. Подібні зустрічі є для нас стимулом і нам дуже приємно, що суддівське співтовариство Казахстану зацікавилося нашою роботою", - сказав Руслан Кирилюк.

Голова ДСА України розповів представникам казахської делегації про основні функції та напрями роботи Державної судової адміністрації України. За словами Р.Кирилюка: "Наша мета – зробити роботу суддів легшою, а не ускладнювати її". Також керівник Державної судової адміністрації України зупинився на питаннях наповнення спеціального фонду державного бюджету за рахунок судового збору, ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, функціонування у судах системи відеоконференцзв’язку та впровадження системи "Електронний суд".

У свою чергу, голова вищої судової інстанції Казахстану розповів про особливості функціонування їх судової системи. За словами Бектаса Бекназарова, Верховний Суд Республіки Казахстан є найвищим судовим органом у цивільних, кримінальних та інших справах, що підсудні місцевим та іншим судам, який здійснює у передбачених законом процесуальних формах нагляд за їх діяльністю і дає роз'яснення з питань судової практики. Бектас Бекназаров зазначив, що Казахстану довелося відмовитися від існуючої раніше моделі правосуддя, за якої будь-яке судове рішення, що набрало чинності, минаючи апеляцію і касацію, можна було оскаржити у Верховному Суді. Сьогодні за найвищим судовим органом закріплені в основному наглядові функції.

Голова Верховного Суду Республіки Казахстан розповів також про актуальні проблеми функціонування судової системи Казахстану та поцікавився наявністю подібних проблем та про шляхи їх вирішення в Україні. Одними з основних питань, які викликали інтерес представників судової влади Казахстану, були питання фінансування судової системи, забезпечення судів приміщеннями, використання новітніх інформаційних технологій у роботі судів. Також однією із найактуальніших проблем було відзначено недостатнє пенсійне забезпечення суддів. Наразі це питання у Казахстані перебуває на етапі пошуку шляхів вирішення та знаходиться у полі зору Президента Республіки Казахстан.

На завершення заходу учасники зустрічі наголосили на важливості обміну досвідом у вирішенні актуальних питань у сфері правосуддя та висловили надію на подальшу співпрацю.